Alpine пуска хечбек и готви още нови модели

Характерните от миналото на рали спорта знаци Х на фаровете припомнят славната история на Alpine.

Френските спортни коли ускоряват на ток

220 к. с. мощност и 380 км пробег

След 7-годишна пауза Alpine пуска на пазара още един нов модел, който е компактен спортен хечбек с пет врати и означение A290. За първи път логото на френската спортна марка ще краси каросерия с пет врати и за първи път задвижването е изцяло електрическо.

Alpine A290 е първият хечбек с пет врати в историята на марката.

Техническата основа на автомобила е Renault 5 E-Tech Electric, който се “преражда” в Alpine с някои дизайнерски и технически промени. Например следата е по-широка с 6 см, а каросерията е удължена също с 6 см за по-атлетична и агресивна стойка.

Това означава, че са използвани и различни части. Калниците също са по-раздути и изглеждат по-масивни. Четирите предни фара са типични за Alpine, като X-знаците са предназначени да напомнят за рали историята.

Кокпитът е подчертано спортен.

Alpine адаптира кокпита на R5 към нуждите на спортните шофьори с характерния си тъмносин цвят. Уредите са ориентирани към водача. В средата има 10-инчов сензорен екран, бутоните за превключване на трансмисията са разположени в централната конзола с нов дизайн, покрита с напа кожа. Спортният волан е вдъхновен от “Формула 1” с бутони за избор на ниво на рекуперация и режим на шофиране. Седалките също са спортни с осветен надпис A290.

Окачването е сериозно променено. Добавени са спирачки Brembo и спортни гуми. Задвижващата система генерира мощност до 220 к. с., а ускорението до 100 км/ч отнема 6,4 сек. Колата тежи 1479 кг, което е съвсем приемливо предвид батерията с капацитет 52 киловатчаса, осигуряваща пробег до 380 км.

С новия хечбек Alpine започва продуктова офанзива, в която ще последва пускането на кросоувър. Настоящият модел A110 ще бъде пенсиониран и ще получи наследник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили