Американското разузнаване отхвърли твърдението, че коронавирусът е създаден в лаборатория

Американската разузнавателна общност развенча конспиративната теория, според която коронавирусът е биологично оръжие, заявявайки че той „не е произведен от човека или е генетично модифициран“, въпреки че все още се проучва произхода на вируса.

От службата на началника на националното разузнаване заявиха, че агенциите проучват дали епидемията е започнала от контакт с животни или е резултат от лабораторен инцидент.

По-късно президентът Доналд Тръмп заяви, че е видял доказателства, че вирусът е излязъл от китайска лаборатория.

Китай отхвърли теорията и разкритикува реакцията на САЩ за COVID-19.

Американското разузнаване потвърди в четвъртък, че е съгласно с “широкия научен консенсус” относно естествения произход на коронавируса.

“Разузнавателната общност ще продължи стриктно да изследва постъпващата информация, за да определи дали епидемията е започнала чрез контакт със заразени животни или е резултат от инцидент в лаборатория в Ухан”. Това изявление е първият ясен отговор на американските агенции, развенчали теориите за конспирация – както от САЩ, така и от Китай – за вируса като предполагаемо биологично оръжие.

Вестник „Ню Йорк Таймс” съобщи, че висши служители на Белия дом са поискали американската разузнавателна общност да проучи дали вирусът идва от изследователска лаборатория в Ухан.

Разузнавателните агенции също са натоварени с задачата да определят дали Китай и СЗО са задържали информация за вируса, налична по-рано, казаха неназовани служители пред NBC News.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"