Андрей Слабаков - Мистър АК-47

Ако беше роден преди векове, някъде в навечерието на пътешествията на Колумб, Андрей Слабаков щеше да е на мостика на “Ниня”, “Пинта” или “Санта Мария”, но само при конкретни условия – да има цигари (преди да са открити), да има бира и да може да снима филм. Последното – не на всяка цена. Щеше да стои в каютата на капитан Алонсо де Охеда (Драган от Охрид) и да планира завземането на нови територии. Но не е роден преди векове, а сега. Днес той е на мостика на друг, македонстващ кораб (ВМРО), и ще щурмува Европарламента, без да снима филм.

Странно е, че Андрей Слабаков, който обичаше и обича да надява фланелка, на която пише “Калашников”, “СССР” (вероятно с шеговит контекст) иска да стане европейски депутат. На него не му харесва забраната за пушене, регулациите и изобщо всичко, което е сътворено от “либералната” европейска общност. Да не говорим за джендър идеологията. Той просто е конквистадор заради самата идея да пази света и да налага идеологиите на стария свят върху новия свят.

Не е странно, че ВМРО припозна Слабаков за свой съратник в битката на патриотите Джамбазки да се върне в парламента и да продължава да тормози еврочиновниците с националистическите идеи. По принцип странно е как националистите от Европа си представят Обединена Европа при условие, че национализмът се храни с отрицанието на други нации, но това е друга тема.

Слабаков припознава ВМРО отдавна. Той даде могъщото си рамо в подкрепа на “Концепцията срещу циганизацията”.

На сбирка в сградата на Министерския съвет, когато се обсъждаше инициативата на ВМРО, нямаше други представители на правителството, но в обсъждането взеха участие актьорът Христо Мутафчиев, режисьорът Андрей Слабаков и вечния Мишо Константинов.

“Аз наистина съм расъл с цигани”, каза тогава Андрей Слабаков и изтъкна, че идеите на Каракачанов даже не са достатъчно радикални, защото според него не е достатъчно да се спират социалните помощи за непосещение на училище, а трябва да се лежи в затвор за подобни нарушения. Чисто, по европейски.

“Имам изключително много приятели, които са свестни. Най-големият виновник за тази свинщина са ромските лидери. Прост и неук човек се управлява по-лесно”, заяви тогава Слабаков.

Андрей винаги е имал безкрайно чувство за честност и не крие това, което мисли. Не се съобразява с околното мнение, нито с властващите моди в политиката. Същото е и в живота му. В списание “ЕВА”, той искрено споделя какво мисли за жените:

Според Андрей има две категории жени - такива, които стават, и такива, които не стават. Няма по-върл противник на еманципацията от него. Той смята, че всяка еманципирана жена е зле обръснат педераст. “Предполагам, че глупав мъж е измислил еманципацията.

Не може една жена да е толкова тъпа, че да я измисли в собствен ущърб. Нали знаеш, че от едно време е така: царят командва, а жена му вечер в леглото му казва каква заповед да издаде. На практика винаги жените са управлявали. Идеята за равенство между половете може би е хрумнала и на някоя много грозна девойка, не знам…” Жените ме впечатляват не с еманципираност, а с чувство за хумор, с това, че все пак са чели и книжки освен “Виновен ли е Мечо” да речем. С това, че имат интереси извън това да се омъжат сполучливо.”

Андрей Слабаков е роден на 13 август 1960 г. в София. Син е на великият актьор Петър Слабаков. Баща му също беше изключително активен в политиката. Още преди промяната през 1989-а, Слабаков-баща се бореше срещу режима с “Екогласност”, Комитета за защита на Русе. Беше и депутат във Великото народно събрание. След това се отврати от всички и се оттегли в градината на своя живот в село Бериево.

Андрей завършва режисура през 1984 г. в класа на Янко Янков във Висшия институт за театрално и филмово изкуство ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, днес НАТФИЗ.

Работи като асистент-режисьор и втори режисьор в Студия за игрални филми “Бояна” (1985 – 1990).

От 1991 до 1995 г. работи в Италия за телевизионните компании RAI 1 и RAI.

Негови са филмите “Вагнер”, “Влак за морето”, “Перловец – реката на живота” и др. Сред документалните му ленти са “Евреите в България” (1995 г.), “Али Мехмед – самотният поет и смисълът на живота” (2000 г.) и други.

В последно време го разпознаваме с участието му в шоубизнеса. Участва в третия сезон на “Вип Брадър”. Беше капитан на отбор в телевизионното предаване “Аз обичам България” по Нова Телевизия.

 

Ценностите на режисьора

Това, което медиите тиражират през последните дни са ценностите на режисьор, които публикувал в личния си профил, но после трудно се намираха. Не споделям европейските ценности е най-важното сред тях. Той се определя като националист. Ценните неща в неговия живот са разбира се семейството и наградите за филмите му. Награда за филма “Влак за морето” на фестивала на късометражното кино в Париж, 1990 и Международния кинофестивал в Лион, Франция, 1991. Наградата “Златен витяз” “за дебют” с филма “Вагнер” (1999). Мечтата му е да направи филм за Калоян. Негов консултант беше проф. Божидар Димитров.

 

За него

Консолидира усилията ни

Изборът на Андрей Слабаков (за кандидат за евродепутат, б.р.) не е изненада, а нещо съвсем закономерно. Хора, с които във времето сме имали близки взаимоотношения, на чисто идейно идейно ниво трябва да бъдат с нас. Това е консолидиране на усилията

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО

 

Понякога ме дразни

Баща ми ме дразни много, като оставя сиренето винаги отгоре на масата. Майка ми е същата, но само крещи, че тя върши всичко. Дразни ме (баща ми), когато смята, че съм стигнала до там, където съм, благодарение на нашите. Има го този комплекс, да се мъчиш да се доказваш и да си амбициозен, защото майка ти и баща ти са някой.

Йоанна Слабакова, дъщеря

 

Не може да ми омръзне

Нищо не съм планирала в живота си. Дойдох (от Италия, б.р.) да снимам „Вагнер”, пък ние снимахме „Вагнер” две години... Ние (с Андрей) 30 години спим на едно легло. В Къщата („Вип Брадър”, б.р.) дори това ми липсваше, значи хич не ми е омръзнало, и то не в смисъла сега да ми падне Андрейката, ще го скъсам. С прискърбие го разбрах.

Ернестина Шинова, съпруга

 

Той ни подкрепя постоянно

Получили сме съгласието за участие в тази листа от актьора и режисьор Андрей Слабаков. Той е наш съмишленик от години в много от тезите, които подкрепяме. Слабаков беше част от инициативния комитет (заедно с историка Георги Марков, икономиста Ганчо Ганчев, бившия началник на Строителни войски ген. Радослав Пешлеевски и др.), който застана зад кандидатурата на Ангел Джамбазки за нов мандат като евродепутат.

Искрен Веселинов, депутат от “Обединените патриоти”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Михаил Леонов

Този уебсайт използва "бисквитки"