Арестуваха иманяри, източвали езеро, за да търсят скъпоценности

Двама души са били арестувани при специализирана операция по линия "Противодействие на престъпления, свързани с културно исторически ценности" и "Престъпления против собствеността", съобщават от ОДМВР-Плевен. Полицейските действия са под надзора на ОП - Плевен.

В местността Водницата в землището на село Петърница, попадаща в "Натура 2000", служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, „Базова научно-техническа лаборатория“ при ОДМВР - Плевен и РУ - Долни Дъбник са задържали двама в момент на източване на езеро в близост до пещера "Водницата" с цел незаконно търсене на културно - исторически ценности.

Установена е самоличността им - 58-годишен от село Крушовица и 49-годишен от село Петърница. За целта лицата са използвали технически средства - гумени маркучи, ръчна вакуумна помпа и други. Извършени са процесуално следствени действия. При извършения оглед на местопроизшествието са намерени и иззети два гумени маркуча с дължина всеки по 64 метра, вакуум помпа, метална водопроводна тръба с дължина 3 метра и други технически средства и вещи, имащи отношение към извършваната дейност.

При последвалото претърсване и изземване в домовете на задържаните лица се намериха и иззеха 202 метални къса, монети, фибули, гривни, пръстени и други предмети с различна форма и размери, носещи белезите на движими културно-исторически ценности, глинена делва с височина 46 см., метало търсач марка "Garrett", кислородна бутилка с надпис "Sopras", към нея маркуч с дължина 10 метра с прикрепени към него два дихатели, водолазни очила, водолазен костюм, прави лопати и кирка, газов пистолет "Blow 38" неригистриран по надлежния ред. Извършителите са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 277 „а“, чл.278, чл.278 „в“, ал. 3 от НК. Продължава работата разследващ полицай.

Двамата мъже са в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под надзора на прокуратурата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"