Базхаберие пилее водата

Нов държавен холдинг може да управлява ВиК мрежата

80 млн. лв. дължат гражданите

Изравняват цената за питейно-битови нужди в цялата страна

Четири министерства и десетки общини споделят отговорността за стопанисването и дистрибуцията на водните ресурси у нас. Очевидно обаче този модел не работи и премиерът Бойко Борисов бе принуден да предложи създаването на нова държавна структура, която да обедини институциите и предприятията под една шапка. За да е ясно кой източва водата или е причина за преливане на язовирите.

Цената на водата в цялата страна може да бъде изравнена, ако се приеме идеята. Цената на водата може да е единна, както е на тока, коментира регионалният министър Петя Аврамова. От 1 януари един кубик вода струва между 2,20 лв. и 3,50 лв. според това кой ВиК оператор доставя живителната течност. При изравнена цена може да се очаква в част от населените места водата да поскъпне, а в друга да поевтинее, обясниха експерти. И допълниха, че цената на водата за питейни и битови нужди не може да расте неконтролируемо защото тя трябва да е социално приемлива. Няма да се отказваме от този принцип и дори ще го разширим с отпускането на водни помощи, заяви зам.-регионалният министър Николай Нанков.

В момента най-големите язовири в страната, които се използват предимно за питейни и битови нужди, се стопанисват от ВиК дружествата като техническа инфраструктура. Водата в техните обеми обаче се управлява от Министерство на околната и среда и водите, които получават продуктова такса за всеки кубик, потребяван за битови, промишлени и други нужди. МОСВ е ведомството, което може да постанови и ограничаване на ползване на дебитите само за питейни нужди.

Голяма част от по-малките язовири са общинска собственост. Такива са всички водоизточници, които местните власти избраха да стопанисват. Онези съоръжения, към които те нямаха интерес, се вляха в Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири” към Министерство на икономиката. Част от язовирите, ползвани предимно за земеделски цели, се стопанисват от „Напоителни системи” ЕАД към Министерство на земеделието и храните.

В момента, за да се приведе цялата система в добро състояние, така че да се ограничат течове, аварии и други загуби на вода, са нужни около 12 млрд. лв., обясни Нанков. И допълни, че чрез бюджетни, европейски и други източници са осигурени около 4,5 млрд. лв., но близо 8 млрд. лв. остава дупката във водната сметка. В подобни граници се движи недостигът на средства през последното десетилетие.

В същото време заради невъзможността да се спира водоподаването на неизрядните платци, битови абонати дължат на ВиК дружества в цялата страна близо 80 млн. лв., съобщи Аврамова. Бизнесът не е платил около 34 млн. лв.

 

Експертна инспекция потвърди написаното от „Труд”

Няма незаконно изтичане от язовир „Бебреш”

ВЕЦ-ът не работи от септември 2018 г., категорични са проверяващите

За допълнителна сигурност тръбопроводът ще бъде затапен

Няма незаконно изтичане на вода от язовир „Бебреш”. Това установи проверка, разпоредена от премиера Бойко Борисов и земеделския министър Десислава Танева на цялата тръбопроводна мрежа и съоръженията на язовира, който снабдява с питейна вода Ботевград. Инспекцията на 2-ри януари е установила, че МВЕЦ „Бебреш” не работи от 25 септември 2018 година.

Инспекторите от „Напоителни системи” ЕАД са констатирали, че тръбопровода в близост до бензиностанцията преди Правец в посока Варна е прекъснат и затапен. Има тръбно отклонение със спирателен кран, който към момента на проверката не подава вода и е видно, че от него отдавна не е подавана вода, както и че спирателният кран е затворен, обясниха от „Напоителни системи” ЕАД. От 2012 г. по това отклонение не се подава вода за промишлени нужди. Не е установено и наличие на байпасни връзки за нерегламентирано изтичане от главния тръбопровод, категорични са проверяващите.

Въпреки липсата на нерегламентирано изтичане на вода е взето решение да бъде затапен главния тръбопровод, веднага след последния водоползвател на територията на община Ботевград в посока град Правец. Целта е да няма съмнения в населението за нерегламентирано ползване на водни маси, обясниха от „Напоителни системи” ЕАД.

На инспекцията са присъствали изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД Снежина Динева, управителят на клон „София” Веселка Нинова, кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, кметът на Правец Румен Гунински, и директорът на „ВиК” - София Никола Нитов.

В периода между 20 и 28 май 2019 г. и между 18 и 24 юни от МВЕЦ „Бебреш” са разходвали вода за профилактика на машините и съоръженията, което е довело до завишени разходи. Тогава е извършена и проверка на дружеството.

 

Нивата на язовирите показват

Поне три месеца отсрочка за нови питейни режими в големите градове

Водни запаси за период от 3 до 30 месеца имат язовирите в страната, които през последните дни бяха посочени като проблемни. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова. Воден апокалипсис не се задава, категорична бе тя. Ако дебита на съоръженията се използва само за питейно-битови нужди то резервите в „Тича”, който захранва Търговище, Шумен и Велики Преслав ще стигнат за 30 месеца, дори без допълнителни водни източници. „Камчия”, който захранва Варна и Бургас, има количества, които могат да стигнат за 10 месеца. „Асеновец” може да осигури на Сливен около 4,5 месеца без режим. А язовирът, захранващ Ботевград има водни запаси за още 3 месеца без режим. Но всички тези сметки са в случай, че водите не се използват за промишленост, производство на ток или други нужди. Според нормите на МОСВ 6,25 на сто от водата се използва за питейни нужди, близо 85 на сто за производство на ток, малко над 2 на сто за промишлени нужди, почти 6,5% за еконужди.

Опасност от воден режим има в малки населени места с ограничен брой жители. И в момента такъв има в села в областите Ловеч, Габрово и Сливен, допълни Аврамова.

 

Спешните ремонти в Перник продължават 2 месеца

Местят водопровод извън територията на „Стомана Индъстри” АД

Поне два месеца ще продължат спешните и неотложни ремонти на ВиК мрежата в Перник, които се очаква да намалят загубите на питейна вода с 30-35 на сто. Това обясни регионалният министър Петя Аврамова. До тогава се очаква да бъде основно ремонтиран клон 2 от водопроводната мрежа на града, за да бъде изведен от територията на предприятието „Стомана Индъстри” АД. Целта е да няма съмнения за нерегламентирано ползване, допълни министърът.

През пролетта се очаква да започне и мащабна строителна кампания за подобряване на мрежата с отпуснатите от кабинета 30 милиона лева. Отделно 160 млн. лв. по ОП „Околна среда” ще бъдат инвестирани в мрежата в Перник след провеждане на нужните процедури и избор на изпълнители, допълни регионалният министър. До 10 януари ще бъде избран и нов управител на ВиК-Перник.

Цената на водата в Перник ще остане непроменена, обеща Аврамова. И допълни, че след смяната на двуфазовото пускане на водата с непрекъснато подаване веднъж в денонощие за 8, а вече и за седем часа дневно, авариите значително са намалели. От 14 аварии средно дневно те вече не надвишават 6, обясни министърът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"