Борят коронавируса по метода проба-грешка

Пандемията предизвика стрес-тестове в много области на живота

Без да се занимава с политика НОЩ стана неин обект

В края на втория месец след обявяването на извънредни мерки у нас и в повечето страни в света има основания за етапен анализ за хода на пандемията.

Както се очакваше, търпението на нашето население се поизчерпа към края на април и с известна доза риск имаме забележимо разхлабване на карантинните мерки.

По сходни социални и икономически причини поетапно отпадане на ограниченията се случва и редица други страни от ЕС. С условието, че при нарастване на заболеваемостта пак ще бъдат наложени.

Припламна данданийка покрай оттеглянето на първите лица в Националния оперативен щаб (НОЩ) от всекидневните им публични изяви в телевизиите. Тези високообразовани специалисти и ръководители в своите направления по никакъв начин не проявиха мерак за активност в политиката. Беше неизбежно обаче тя да ги захапе. Правило в съвременния свят, политиката не оставя на мира никоя личност, задържала се дори за кратко пред широка публика. Но... „лошо миришат мъртвите думи“, пише поетът Николай Гумильов, лекарски син.

Началничката на БСП Нинова ожали шефа на НОЩ, бил похарчен от премиера Борисов. Нелепо твърдение, той само би загубил и то много, ако сега и в близкото бъдеще се лиши по своя инициатива от която и да е от експертните фигури в щаба, особено от първата. Желаното за действително представиха и активисти от т. нар. десни. Завидял бил Борисов на славата на проф. Мутафчийски, та затуй го натирил. Мерят със своя аршин, убедени, че професорът се кефи да пъкне на екран и напира към политическата сцена. След като има много по-успешна и близка на сърцето и ума му кариера?!

Същото важи и за другите учени хора в щаба. Освен това имат пред себе си не един и два примера за политическата съдба на лекари дори само на поста здравен министър. От какъв зор да сменят почетното поприще, където са се утвърждавали с години, за неуважавана и краткотрайна за всеки образован и принципен човек дейност!? За малко, но много интензивно лицата от НОЩ добиха впечатление какво е да си обект на платени или безплатно обичащи да мразят отрепки.

Тези потънали в лекарска и научна практика люде поначало изпитват затруднения да говорят пред публика просто и нахилено като партийци или знахари. Колкото повече навлиза в тези дебри специалистът, толкова повече неясноти среща и съмнения нахлуват. Съвсем не го могат на тясно професионални теми особено с прогностичен характер. Най-ниско до студентското ниво да слязат. Дори отделно взета КОВИД-19 все още крие за експертите куп неизвестни, разкриването им очевидно ще отнеме много време. Оттам иде честите „Все още не знаем; предполагаме че...“.

Няма ги кратките, ясни, твърди и окончателни отговори, с които щабът успокояващо да поръси уплашените души, възпалените мозъци, загубилите търпение. Ето защо част от напрегнато втренчените в екраните сутрин виждат професорите и доцентите като лъжльовци, други като невежи. За трети като подходящи обекти за анонимни хули и обиди в мрежата, сред тях някои са и тролове от всички разновидности. Без да се занимава с политика НОЩ стана неин обект. Но близо две трети от българите одобряват действията му и разбират, кой всъщност взима решенията.

Прогнозите на наши и чужди учени и специалисти са в тази посока: още е рано да се прекъсва карантината, нови припламвания на КОВИД-19 може да се очакват до края на годината. Причинителят е недостатъчно изучен, често мутира, способен е да поднесе сериозни изненади, все още няма сигурно лекарство срещу болестта, въпросителни има и около изготвянето на ваксина. Приложените в няколко държави математически модели за прогнозиране не дадоха убедителни резултати.

Пример е моделът, финансиран от СЗО и милиардера Бил Гейтс, който налагаше пълно спиране на световната икономика за период от 12 до 18 месеца. Главният американски хирург Джеръм Пауъл обяви, че се отказват от него. Остана да се работи по класическия за опознаването на природата от човека и особено типичен за медицинската наука метод проба-грешка. В условията на война, които не позволяват широки и продължителни дискусии. На експертите в САЩ са позволени публични изявления за КОВИД-19 само след съгласуване с Белия дом.

Директорът на СЗО Тедрос Гебресус е кадър на САЩ, каквото и да казва днес Тръмп. Преди това 10 години е работил във Великобритания, после във фондацията на бившия президент Бил Клинтън, отдавна е в близки отношения с Бил и Мелинда Гейтс. От 2005 г. в СЗО е въведено изменение, позволяващо u в извънредни ситуации да издава заповеди, задължаващи всички държави.

Още в началото на годината СЗО предупреди, че СOVID-19 е предизвикателство със световно значение. В много области на живота пандемията предизвика стрес тестове, повечето взаимосвързани. Разтърсената из основи е медицината в организационен, кадрови и материално-технически аспекти. С години имат да борят проблеми учените в епидемиологията, микробиологията, пулмологията, кардиологията и други специалности. Грипът е голям проблем и днес сто години след „испанската“ епидемия!

Коронавирусът заплашва да е не по-малко опасен. Касае се за съвсем ново заболяване, параметрите му все още се уточняват. И преди него стана огромен лечебен проблем устойчивостта спрямо антибиотици на дълъг списък бактерии. Които нерядко се възползват от предшестващи вирусни болести и предизвикват сериозни вторични инфекции. Увеличава се и вероятността затихването на заразата да е само временно, да последват нови вълни.

На стрес тест са подложени всички сектори от икономиката, търговията и финансите. Дълго отлаганите решения на трудни системни проблеми струват много скъпо. Частично позатрупаната с напечатани трилиони финансово-икономическа криза от 2008 г. не беше разрешена радикално. Защото властовото англо-американско ядро на възцарилата се либерална идеология не допусна и мисълта за системни промени. Сега в ситуация на комбиниран стрес се стигна до прескъпо тестване далеч не само на банките.

Заваляха обещания за милиарди и трилиони, за да се съживят търговията, малките и средните предприятия, да се компенсират безработните. Да се спасяват медицината, фармацевтиката, спортът и образованието, да се оживи енергетиката и почти всичко останало. Във Вашингтон, Брюксел и Лондон сериозно се надяваха, че връхлетялата Южна Европа и Далечния Изток зараза ще ги заобиколи или ще им се размине с магически придобит имунитет. Не стана, а Борис Джонсън спешно избра да се покрие като болен, че да не го замерят с камъни.

Огромен провал на повечето западни партийни лидери и управници в хода на политическия стрес тест. Тъжно изглежда истаблишмънтът в Щатите пред финала на президентските избори. Двама в напреднала пенсионна възраст претенденти, набедени от двете партии съответно за руски и китайски шпиони, а над тях - израелското лоби. В резултат често безпочвени и враждебни нападки по адрес на Русия и Китай, заплахи, истерична стрелба от всички медийни оръдия. Няма мисли и нагласи за промени. По много от всичко досегашно, на бой за хегемонията!

Доста години САЩ се правеха, че не забелязват коя партия с каква идеология управлява Поднебесната и успешно се самозаблудиха, че всичко е под контрол. Сега са близо до паниката, а тя е много лош съветник във време, изискващо готовност за промени в различни посоки, подвижност, гъвкавост, издръжливост на натиск и бой. Неолиберализмът направи небоеспособни населенията на западните страни поради дълбоките неравенства в тях, особено в Щатите. С 40% от световните разходи за въоръжения не могат да спрат ентропията в страната си.

Могат да унищожат планетата, но обявените за врагове стават все по-силни и все по-малко склонни да отстъпват. Същевременно вътре в западните страни недоволството расте и се налага въвеждането на масов контрол и все по-видима репресия. Соросоидната и специалната агентура в Китай е озаптена, скоро същото предстои и в Русия, частично компрометирана е дори в бившите соцстрани. Ускорено расте недоверието и в съюзните по НАТО страни.

Много дълбока криза на лидерството има и в Европа. Няма кой да смени изхабената Меркел, все по-неубедителен е Макрон, близо до отчаянието са властимащите в Южна Европа с драмата в туризма. „Сестринските“ партии в Брюксел се съвещават суетливо и безплодно, фон дер Лайен изглежда по-спъната и замаяна от предшественика си Юнкер. У нас министърката Захариева се доказва като Плевнелиев на токчета. На вътрешния министър и главния прокурор все по-често им се налага с лично присъствие да уверяват хорицата в провинцията, че има власт в тая държава.

Членуваме в Евросъюза, съобразяваме действията си с другите в него, преди всичко с Германия. Оцеляваме при сравнително малки човешки загуби. Мерките за борба с новата болест се приемат търпеливо и с разбиране от преобладаващата част от населението. Разумно е да се готвим и за нова вълна на заразата - пазещия се и Господ го пази.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Д-р Илия Илиев

Този уебсайт използва "бисквитки"