Ватиканът дал над милион на гей филма за Елтън Джон

Нов хомо скандал около Католическата църква

Папа Франциск наредил проверка на финансите на Светия престол

Над един милион евро от парите на Ватикана са отишли в бюджета на филма за Елтън Джон „Рокетмен”, който съдържа откровени сцени с гей секс и дрогиране, съобщава италианското издание Corriere della Sera. Разкритието става след като Папа Франциск нарежда проверка на финансите на Светия престол. Така се разбира, че Ватиканът, през малтийски инвестиционен фонд, е дал общо над 4,5 милиона долара на две големи заглавия, които излязоха преди месеци - „Мъже в черно 4” и „Рокетмен”. Сол в раната на Ватикана се добавя от обстоятелството, че парите, използвани за финансиране на филми, по принцип били предназначени за благотворителност и „добри дела”.

Особено проблемно за църквата е съдържанието на „Рокетмен”, който разказва за изпълнения с хомосексуални оргии и наркотични вечери живот на поп звездата сър Елтън Джон. Филмът, показан по-рано през годината и в България, получи положителни рецензии в специализирани LGBT медии, защото съдържал „най-реалистичния гей секс, показван на екран”. Това, разбира се, влиза в остро противоречие с учението на Католическата църква. Преди разкритията папа Франциск публично обяви, че е притеснен от „модната хомосексуалност” и заяви, че в Католическата църква няма място за свещеници гейове. Папата смята хомосексуалността в рамките на църквата за „особено опасен въпрос”.

Скандалът с финансирането на „Рокетмен” допълнително ще възпламени критиците на управлението на Католическата църква и ще влоши имиджа на Ватикана, който още не може да бъде възстановен напълно от предишни разкрития за корупция и педофилия в международен мащаб. По-рано през годината излезе бомбастична книга на френски журналист, в която се твърди, че хомосексуалното поведение е повсеместно в католическата църква. Според някои източници на автора обратните свещеници са около 80%, а от компютрите на Ватикана редовно се влиза в гей порно сайтове. Други журналисти и „вътрешни хора” оспориха някои твърдения в книгата, но посочиха, че със сигурност има много хомосексуалисти в редиците на Ватикана.

Преди години Католическата църква беше замесена и в грандиозен педофилски скандал след разкрития за системно сексуално посегателство над деца от близо 3000 свещеници, продължило десетилетия и прикривано от някои от най-могъщите фигури във Ватикана. Разследванията доведоха до множество публикации, арести, дела, присъди и официални извинения от Светия престол.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"