ВМРО предлага таван на надценките в търговските вериги и увеличаване на глобите при нарушение

Депутатите от ВМРО предлагат промени в разглеждания на второ четене ЗИД на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица. Редакционните промени бяха представени от народния представител Александър Сабанов. Той мотивира от парламентарната трибуна предложението, като заяви, че така ще бъдат принудени търговските вериги да допуснат местни производители да влязат и продават на щандовете, като така ще имат достъп до голямата маса потребители.

В чл. 16а, в ал. 1 след думите „производство нахрани“ се прави добавка „от български суровини“. В края на текста по ал. 1 да се добави изречение „Тези стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени с не повече от 25% от нетните цени на придобиването им от производител до краен потребител ( с включени всички бонуси, такси и надценки)“.

Също така Сабанов предложи да бъдат увеличени глобите за търговските вериги, които нарушават тези разпоредби. При първо нарушение глобата да е от 30 хил. до 50 хил. лв., при второ – от 60 хил. до 100 хил., а при трето нарушение – 100 хиляди лева. Глобите са за всеки търговски обект, в който има нарушение.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"