В Бургас създават строги правила за селскостопански работници

В Бургас ще бъдат създадени правила за селскостопанските работници, които ще се трудят в овощните градини в общината. Предстои сезона за бране на череши, а после и на други плодове. По този повод, кметът Димитър Николов заяви притеснението си от това, че традиционно за тази кампания тук идват работници от Сливен и Ямбол, където през последните дни се установяват много случаи на COVID - 19. Затова кметът възложи на членовете на местния щаба за борба с коронавируса да изготвят предписания как и реколтата да бъде прибрана, и да не се допусне заразата от съседни области.

Предписанията ще бъдат връчени за изпълнение на кметовете на малките населени места, където има такива земеделски площи, съобщиха от Община Бургас. Самите кметове са отправили вече запитвания към Димитър Николов как да процедират в създалата се ситуация. Само край град Българово има четири големи черешови градини, дават пример общинарите.

Провеждат се разговори с арендаторите, които също ще участват в процеса за контрол.

Предварителната идея е лагерите на сезонните работници да бъдат на територията на съответния масив за бране или в непосредствена близост до него. Работниците не трябва да напускат лагерите, за да посещават близките населени места. Това ще се контролира от кметовете, арендаторите, полицията, а и от местните хора, които се познават, и е препоръчително да сигнализират, ако установят някакво нарушение.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"