Ген. Мутафчийски: 90 са новите случаи на коронавирус у нас

Увеличението на заразените е с 8,3 процента

За последното денонощие 90 са новозаразените с коронавирус у нас, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Общо броят на заразените е 1171, увеличението е с 8,3 процента от вчера до днес.

София има 29 нови случая, от които 3-ма са в болница, 18 са във Видин, 12 са в Плевен, от които 9 са от завод „Мизия“, в Благоевград са 11, Кюстендил – 5, Сливен – 5, Русе - 3, Ямбол – 2, по един има в Бургас, Велико Търново, Враца, Перник и Пловдив“, каза още той.

Имаме 10 нови случая на заразени деца - 3 в Благоевград, по 2 в София и Видин, Перник и Бургас – по едно. Те не са хоспитализирани и са в леко състояние с грипоподобна симптоматика. С директора на РЗИ в Бургас разговаряхме, където бяха установени първите деца. Едно от тях над 30 дни не може да се изчисти от вируса. При децата болестта протича леко, но се изчиства трудно, обясни ген. Мутафчийски.

129 са общо заразените медицински лица.

Излекуваните са 193 случая -16,5 процента от всички заразени. Починалите са двама нови за деня, стават 52. Новите случаи са мъж на 71 години от УМБАЛ „Александровска“ и жена на 85 години от УМБАЛСМ "Пирогов". Те са в множество придружаващо заболявания.

270 са случаите в болница, 37 са в интензивни отделения.

Имаме ръст в заразените, както се наблюдава в повечето страни в света, уточни ген. Мутафчийски.

Всички гледаха мачовете в Беларус, там в момента са над 8000 случая на коронавирус, в Швеция са над 16 хиляди, в Белгия, където имаше колебания в мерките - 228 са починалите само от вчера. Това са страни с либерално отношение към мерките.

С тревога наблюдаваме какво се случва на празниците и сме разтревожени заради предстоящите 1 и 6 май. В България имаме едни от най-либералните мерки, дай боже да не ни се отплатят лошо, каза председателят на Националния оперативен щаб.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"