Голяма част от сградите не подлежат на обновяване

Голяма част от сградния фонд у нас не подлежи на обновяване и развитие. Това становище изразиха енергийни експерти на дискусия, организирана от Българския енергиен и минен форум /БЕМФ/.

Въпреки поставените цели за енергийна ефективност през 2015 година, у нас има само един блок, който е с почти нулево потребление на енергия. Това е блок 8 на Техническия университет, съобщи Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект. 23 сгради са в клас А, но не покриват изискванията 55% от енергията в тях да е от възобновяеми енергийни източници, посочи той.

Според него проблемът с мръсния въздух може да се реши с обновяване на сградния фонд, поддържането му и отговорност на собствениците на жилищата в тях.

У нас все още няма дефиниция, която да определя кои хора са енергийно бедни, каза Станислав Андреев от Центъра. Има различни данни - едните са на Евростат, те показват, че 34% от хората у нас не могат да поддържат топлинен комфорт в домовете си. По този показател България е на първо място в ЕС. Според данни по Програмата за отопление целева помощ за отопление получават 255 000 домакинства. По Механизма за защита на уязвимите потребители са обхванати 1,1, млн. българи, допълни експертът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"