Грижата за здравето винаги е на мода

Дизайнерът Жоро Драгнев следва своя линия срещу болести и стрес

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Като много съвременни млади хора, потопени в напрегнат градски ритъм, Жоро не отделял много внимание на храната и обездвижването. Допреди няколко години, когато решил да преобърне пирамидата на всекидневието. Вместо да лежи затиснат под нея, решил да изследва света край себе си и да открие свое място - извън удобните шаблони, и с грижа за здравето.

Младият мъж се убедил, че стресът ни вкарва в коловози, успоредни на пълноценния живот и ако останем в тях, боледуват и тялото, и душата ни. Започнал с йога преди около 7 години и заниманията го увлекли. Минал през различни практики, но като най-важна част от усвоените движения и философия определя медитацията. В зареждащата й тишина откривал как сетивата могат да се променят. И покрай новите интереси Жоро направил самостоятелно първите 3 дни гладуване. Следващите дни били 5. Постепенно спрял консумацията на месо, отказал цигарите, спрял и алкохола, от който никога не бил изкушен. И промените започнали стъпка по стъпка.

Пътят им го отвел в медицинския център на д-р Емилова. Още в първите дни усетил, че това е неговото място. С лекота правел програмата, интересни му били различните занимания, срещнал хора, впечатляващи с дух и енергия. Категоричен е, че в среда на съмишленици и нови приятели човек има по-добри и трайни резултати.

Жоро Драгнев дава отлична оценка на постигнатото от екипа на д-р Емилова, а лекарката поставя директно в олимпийска класация. Впечатлен е, че е отдала живота си на каузата колкото се може повече хора да бъдат информирани за неограничените възможности на природонаучната медицина. С усета си на дизайнер избира като най-точно определяща за д-р Емилова думата - пленителна. Защото на 75 години има енергия за цял отбор и защото от 25 години следва свой път, неподвластен на временни моди. А в стихиите на модата Георги е в свои води. Създадените от него облекла оформят индивидуалната линия на дамите със собствен стил. Затова се е научил бързо да отсява истински стойностното, независимо дали става дума за материи и принтове, или за хармония в човешките отношения.

Всичко търсения обаче ще са напразни, ако нямаме здраве, е убеждението на младия мъж. При него още с първата продължителна програма в медицинския център на д-р Емилова, преди по-малко от година, имало впечатляващи резултати. Жоро не се чувствал болен, но резултатите от подробни медицински изследвания показали завишени нива на холестерол и пикочна киселина, омазняване на черния дроб, дефицит на витамин Д3. Имал излишни килограми, а с главоболието, стомашните киселини и рефлукса бил вече свикнал. Сега си дава сметка, че много тънка линия го е деляла от дълъг списък хронични болести. Заплахата заличил с плодове, чай и мед. Свалил 7,5 кг, 7 от които мазнини. Според д-р Емилова това е най-добрият и ефективен за здравето вариант при редукция на теглото.

През януари т. г. Жоро започнал в медицинския център второ по-дълго гладуване. Продължил го в дома си- общо 15 дни, с 10 дни захранване по схема от лекарката. Чувствал се отлично, кантарът показал още 3 свалени килограма, всичките за сметка на мазнини. Във времето между програмите мъжът остава на течности и плодове при новолуние и пълнолуние. Споделя, че се чувства зареден и мотивиран да наблюдава и изследва възможностите на организма си, освободен от стрес и болести.

В модните тенденции на идващото лято Жоро препоръчва да се заложи на принтове тип зебра и огромни божури. Отсега младият мъж се е записал за ваканционната програма на лекарката на “Боровец”, за да се зареди сред природата с нови открития за всичко ценно в живота.

 

Ядково руло /една порция/

50 г кашу и 50 г овесени ядки се смилат /да станат на брашно/, добавят се по 1 щипка морска или хималайска сол, чубрица, кимион, червен пипер и сминдух. Разбърква се добре и се добавят 2 с. л. студена вода. Размачква се хубаво, докато стане на твърдо тесто. Оформя се като правоъгълен блат с размери 15/ 20 см. Разстила се с мокри ръце върху стреч фолио.

Пълнежът се приготвя от ситно нарязана червена чушка, ситно нарязана малка глава стар лук /може да се замени с див лук/, малък морков, настърган на ситно, накълцан магданоз, 1 с.л. сусамов тахан, по 1 щипка чубрица, кимион и самардала. Рулото се навива стегнато с помощта на стреч фолиото. Оставя се в хладилник за 20 минути. Преди сервиране се запича върху сух незалепващ тиган за няколко секунди - да хване апетитна коричка. За по-богат вкус може да се гарнира със сос песто от смлени орехи, босилек, магданоз, розмарин.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Калина Цачева

Този уебсайт използва "бисквитки"