Да избухнеш пред екрана

Повечето хора са съвсем различни, докато управляват автомобил – стават избухливи и са готови да изрекат неща, които не биха си и помислили, докато не са зад волана. Оказва се, че почти същия ефект имат и видеоигрите. Докато държат джойстика, играчите напрягат мозъка си до предела, а нервите им са опънати постоянно и дори малък повод може да ги извади от равновесие.

Последният случай на явлението „gamer rage” (геймърска ярост) бе на пилота от НАСКАР Кайл Ларсън, който дори успя да си издейства уволнение заради голямата си уста. Подобно на много от колегите си 27-годишният състезател замени липсващите гонки с участие във виртуални състезания. За разлика от реалните надпревари, в които пилотът говори само с бокса си, в NASCAR iRacing всички можеха да слушат Ларсън по време на карането. Големият проблем се оказа думата с „н“ (негър), която пилотът изпусна в един момент.

„Кайл, всички те чуват, приятел“, отговори му друг състезател. Ларсън побърза да се извини, но това не му спести отстраняване от сериите със задължение да изкара курс, който да „подобри чувствителността му“. А от отбора му „Чип Ганаси Рейсинг“ спряха заплатата му.

Любопитно е, че наскоро подобно наказание си изкара и единственият пилот от смесен произход в НАСКАР Бъба Уолас. Санкцията му бе наложена, след като състезателят се изключи по време на виртуална гонка. Оказа се, че Уолас бил ядосан от коментар на фен в реално време.

„Престани да обясняваш на хората, че си черен – написал фенът. - Ти си ужасен, има 1432 пилота, които са по-способни от теб.“

Принос към яростта на пилота може би е имал и сблъсъкът, който той претърпя по-рано в гонката. „Затова не искам да участвам в тези измислени състезания“, обясни по-късно Уолас. Това обаче накара един от спонсорите му – производител на спортно мазило, да се откаже от него.

„Не мога да повярвам, че ядосах толкова много хора, защото се отказах от една видеоигра – зачуди се впоследствие пилотът. - Животът под карантина е тежък.“

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"