Десетки запяха виртуално "Оттука започва България"

Шуменката Деница Узунова, диригент на хор "Бодра песен", обедини десетки ентусиасти от страната и чужбина да изпълнят заедно химна на града "Оттука започва България". Инициативата й е посветена на Деня на Шумен - 11 май и бе прегърната от 34 души. Певците са на различна възраст. От 8-годишни деца до вече пораснали и реализирали се шуменци, пръснати във Варна, Пловдив, София, Англия, ЮАР и Финландия.

Сред тях има професионалисти, като оперната певица Виолина Ангелова от Кейптаун, ЮАР, финалистът на "Х фактор" Финландия Викторио Ангелов, има и любители, като софтуерният инженер Борислав Борисов. Той е родом от Павликени, но работи в Шумен и много искал да участва.

По време на пандемия всеки изпратил свой видеоклип как сам изпълнява химна, а Узунова го сглобила с помощта на монтажиста Евтим Пенев.

Така се получило уникално, виртуално и многогласно изпълнение на песента, любима на хиляди българи, не само на шуменци. Тя е създадена през 1978 година, а вече 20 г. е химн на Шумен. Музиката е на Хачо Мисакян, текстът на Антонин Горчев, аранжиментът на Стефан Русков.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Цветелина Георгиева, кореспондент на "Труд" в Шумен

Този уебсайт използва "бисквитки"