Доц. Атанас Мангъров: Епидемията от коронавирус ще отшуми до лятото

"Не можем да говорим за профил на жертвите на коронавируса. Това, че повечето поразени от него са мъже, се дължи на факта, че те са по-активни в обществото и са по-изложени на такива зарази, заяви пред БТВ доц. д-р Атанас Мангъров - началник на детската клиника по инфекциозни болести в София.

Симптомите на коронавируса са неразличими от тези на обикновения грип, отбелязва доц. Мангъров, който споделя, че не се притеснява, когато около него кихне, освен ако не е бил скоро в Китай.

Специалистът по инфекциозни болести казва, че това е основния начин да филтрираме възможните носители на коронавируса - дали са посещавали някои от районите, където е разпространена заразата.

Миенето на ръцете и поддържането на хигиена са задължителни за предпазването ни от заразите, казва доц. Мангъров.

"Тази епидемия има много общо със SARS (TORS)", отбелязва лекарят и прогнозира, че по същия начин ще изчезне след половин година, през лятото, тъй като това не е период, в който се разпространяват такива вируси.

Отшумява и епидемията по грип, казва доц. Мангъров, но все пак е възможно след няколко седмици да има нова вълна от друг щам. Един от начините да се предпазим от грипа е да се ваксинираме, съветва доц. Мангъров.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"