Д-р Крум Бънков - Лекар с пушка и четка

В деня на Свети Иван Рилски през 2018 г. Българският лекарски съюз обяви д-р Крум Бънков от Монтана за “Лекар на годината” в категорията “Дългогодишна дейност в медицината и активен принос в развитието на специалност”. Но всички, които го познават, знаят, че шефът на отделението по анестезиология и реанимация в МБАЛ “Д-р Стамен Илиев”освен лекар е и страстен ловец и художник.

“Когато трябваше да избирам професия, се колебаех между археология и медицина, но, изглежда, родовата история си каза думата!”, споделя д-р Бънков. В родното му село Златия, но и навсякъде в селата и градчетата между Лом и Монтана възрастните хора още помнят родственика му д-р Петър Бънков – завършил медицина в Италия, достолепен и уважаван лекар, който обикалял с файтонжитната равнина край Дунав и се грижил за здравето на малки и големи.

През 1985 г., току що завършил медицина в София, Крум Бънков пристигнал в болницата в Михайловград, където старият лекар вече се бил пенсионирал като шеф на “Спешна помощ”. “Беше легенда. За да спаси бебе и майката, дори беше правил секцио на улицата!”, спомня си Крум Бънков. Той също започнал работа в “Спешна помощ”, после във вътрешно отделение на окръжната болница. А след това избрал да специализира “анестезиология”. “От студентските години мечтаех да бъда в операционната. Така съм устроен, искам да върша нещо напрегнато. Не мога да седя в кабинет и да чакам някой да почука на вратата !”, казва лекарят.

Анестезиологията е една от най-тежките и рискови специалности, в нея се работи на границата между живота и смъртта. Целта на анестезиолога е да поддържа пациента в състояние, в което да бъде извършена операцията – да прекъсне подаването на импулса на болката към мозъка, да отпусне мускулатурата така, че хирургът да работи спокойно и да обдишва човека на масата. Настъпи ли критичен момент има само три минути за реакция – толкова човешкият мозък издържа без кислород, обяснява д-р Бънков. Затова анестезиологията освен пълната мобилизация в залата изисква и постоянно усъвършенстване и овладяване на нови методи и препарати. “Ние сме малко като индианските шамани, стоим между тоя и оня свят, работим с отрови, които убиват, но в точните дози помагат. Впрочем, преди време ползвахме препарата тубокурарин, което е пречистен медицински вариант на индианската отрова кураре, сега обаче работим с много по-съвременни средства!”, усмихва се лекарят. В монтанската болница най-напрегнато е след катастрофи, когато няколко екипа работят едновременно. “Постоянно сме на педали. Толкова съм свикнал с напрежението, че в почивните дни се чувствам зле, сякаш животът е спрял”, признава медикът. И за да поддържа опънати струните си дори и през свободното време, реаниматорът станал ловец в дружинката на балканското село Черешовица. Така е често сред природата, а ситуацията при атака на стадо диви прасета е почти като при сложна операция - адреналинът е на макс, обяснява той.

Заради лова и планината д-р Бънков е вдигнал и малка вила в Черешовица, в която отдъхват след работа със съпругата му д-р Лучия Бънкова. Там се прибира и след преходите из усоите със сина им Александър, който е икономист, но също е ловец. И с пушка в ръка анестезиологът е спокоен и точен като в операционната зала. Вече има в сметката си петнадесетина повалени диви прасета и един вълк – което е висш пилотаж в ловното майсторство. А една от стаите в селската къща е превърнал в ателие за другата си страст - рисуването. “Още като ученик рисувах за празниците лозунги и портрети на Ботев и Левски. Някъде в началото на 90-те години хванах отново четките като на шега, но се увлякох сериозно. Книгата “Технология на изящните изкуства” на проф. Кирил Цонев съм я изучил като медицински труд”, разказва медикът. Лекарят-художник рисува икони, портрети и пейзажи с масло и с акрил. Творбите му се приемат добре и от ценители, и от художници. От години д-р Крум Бънков е член на Дружеството на художниците в Монтана и участва в пленери и изложби. Преди време с приятелите му от ловната дружинка помогнали за ремонта на селската черква в Черешовица, а той изрисувал и част от иконите. При излетите си из запустелите балкански села, където търси вековни дъски за иконите си, докторът издирва и стари ножове, саби и щикове, които реставрира.

“Когато възстановявам някое покрито с ръжда острие, се заравям в летописи за войни и бунтове и откривам събития от историята , които всеки българин трябва да знае и да се гордее с тях!”, заявява медикът. След над 30 години работа в болницата д-р Бънков смята, че човек, колкото и да е отдаден на професията си, трябва да са занимава и с други интересни и любопитни неща. “Това ни среща с нови хора, отваря хоризонти, прави живота по-пъстър, а нас по-богати!”, убеден е анестезиологът.

 

Мечтата на анестезиолога

Винаги съм мечтал да ходя на работа 2-3 дни, а останалото време да запълвам със  хобитата си и с общуване с близките хора. Но няма как – медицината е обсебваща професия, а анестезиолозите са кът. Правя планове, да работя интензивно още 6-7 години и после да позабавя темпото. Има толкова много места, които човек трябва да обходи, да види и да запечати – в паметта си, на снимка или в картина, казва докторът –художник. Творбата му “Холандски мелници” е включена в новогодишната изложба на художниците от Монтана.

 

За него

Прекрасен специалист

Човек и добре да живее,  все някога влиза в болница. Случвало ми се е и за мен, и за мои близки да търся помощта на доктор Крум Бънков. Впечатлението ми е, че е той прекрасен специалист, но и много скромен и коректен човек. Върши си работата съвестно и никога не бяха от отговорност. Гордея се, че заслужено стана “Лекар на годината” и доказва , че отлични медици може да има не само в големите болниците. Надявам се да бъде пример и за много млади негови колеги.

Златко Живков – кмет на община Монтана

 

Доказан професионалист

Д-р Крум Бънков не случайно стана “Лекар на годината” за дългогодишна  дейност в медицината и активен принос в развитието на специалност. Той е медик, доказал се в професията. Добър специалист и добър човек. Естет и ценител на изкуството!”

Д-р Людмил Джурджов – председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз – Монтана

 

Творец по рождение

Д-р Бънков е уникален човек и творец по рождение. Всичко с каквото се захване, върши с познание, старание и жар. Много чете и човек винаги може да научи от него нови неща. Той е невероятен познавач на историята и патриот. Има вроден усет към красивото и  това личи и в иконите, и в картините му. На част от тях могат да завидят и професионалисти.

Дончо Планински – председател на Дружество на художниците “Тенец” и почетен гражданин на Монтана

 

В планината е един от всички

Познавам Крум Бънков най-вече като ловец. Той е олицетворение на неписаното правило, че в лова всички са равни – няма началници и подчинени, богати и бедни.  Доктора е образован, културен човек, но  никога не е показал, че се смята за нещо повече, в планината  е един от всички, отговорен и точен. Може да се разчита на него. А на маса е душа на компанията. Хубав човек!

Александър Гогов – фермер, ловец

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Любомир Йорданов

Този уебсайт използва "бисквитки"