Египет строи втора столица в пустинята (ИНФОГРАФИКА)

Амбициозните планове са градът да заработи в средата на тази година

Проектът е на стойност 58 млрд. долара

Нова административна столица на Египет, която да замени пренаселения и замърсен Кайро - това е един от амбициозните проекти на президента на страната Абдел Фатах ас Сиси, обявен още през първия му мандат (през 2015 г.). Сега обаче наближава амбициозният срок, в който по план трябваше да заработи градът - средата на тази година.

Бъдещата столица, която още няма име (виж долу), ще се намира в пустинята, на 35 километра източно от настоящата Кайро. Идеята е новият град да стане административна и финансова столица на Египет, подслоняваща ключовата правителствена администрация, включително министерствата, както и чуждите посолства.

Ще се простира на площ от 700 квадратни километра (или приблизително колкото територията на Сингапур) и се предвижда да има население от 6,5 милиона души, което би могло да нарасне до 7 милиона.

Официално главната причина за изграждането на нова столица е да се облекчи претъпкването на Кайро, който е един от най-гъсто населените градове в света с близо 20 милиона жители.

Новият град ще се състои от 21 жилищни района. В центъра му ще има небостъргачи и висок монумент, който ще е комбинация между Айфеловата кула и паметника на Вашингтон. Градът ще има и огромен парк, двойно по-голям от Сентръл парк в Ню Йорк. Ще бъдат изградени изкуствени езера, около 2000 образователни институции, технологичен и иновативен парк, 663 болници и клиники, 1250 джамии и църкви. Ще бъдат построени хотели с общ капацитет 40 000 стаи. Предвижда се и увеселителен парк от типа на “Дисниуърлд”.

В захранването с енергия ще участват соларни паркове на площ от 90 квадратни километра. Железопътна линия ще свързва Кайро с новата столица, в която ще бъде изградено и международно летище на мястото на съществуващ военен аеропорт.

Строителството на новата столица се изпълнява от компания, която е 51% собственост на египетските военни, а останалите 49% са на строителното министерство.

 

Избират името с конкурс

Наградата е 4500 долара

През юли м. г. бе обявен конкурс за избор на име на новата административна столица на Египет, който приключи в края на август, но резултатите от него още не са обявени.

Наградата за първото място в надпреварата, която се оценява от екип от експерти, е 4500 долара.

Предложеното име трябва да е на арабски, да изразява идентичността на Египет и да е лесно за запомняне, съдържащо не повече от две думи. То не бива да е свързано с политика или религия.

Кайро - името на настоящата столица на Египет (на снимката), най-често се превежда като “завоевател” и “победител”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"