Емил Димитров: Нямах и един час, откакто съм застъпил и премиерът ми възложи задачи

Ще търся по-голяма подкрепа. Има много предизвикателства, много задачи. Нямах и един час откакто съм застъпил и премиерът ми възложи нови задачи - да се включа към екипа, който е за министър Нанков, за г-н Караниколов, кризата в Перник да се търси решение, да вляза в детайли и да окажа съдействие по линия на нашето министерство. Това разкри в първото си телевизионно интервю след избора му за министър на околната среда и водите Емил Димитров.

По БНТ той заяви, че ще направи всичко възможно за Перник. Димитров е подготвил доклад за това какви пари могат да се отпуснат на града по определени програми.

"Може да се направи много за града, но трябва и от тях определена инициатива, не да чакат наготово", каза новият екоминистър.

Той обясни, че язовирът, който захранва Перник с питейна вода, го има от 50 години и той е предназначен за гражданите. В последствие е направен друг язовир, от който да се захранва промишлеността. В началото на 2000 години е преминато към употребата на питейна вода от яз. "Студена".

"Този язовир винаги е стигал. Сега обаче не са разчели правилно нивата и водата изведнъж не стигна", каза Емил Димитров.

Той беше категоричен, че не иска да противопоставя работниците от "Стомана" и жителите на Перник. Димитров обясни, че водата, получена в завода, е платена и тези пари са били използвани за града.

Новият екоминистър обясни, че проблемите в страната са много. Вече се подписват решения и се извършват проверки. Над 5000 площадки за депониране на суровини трябва да бъдат проверени.

С първата си заповед като министър той е командировал служители от Пловдив, упълномощил ги е за взимането на проверка, проби, лицензи, разрешителни, както и проби от отпадъци, ситуирани в Старозагорско.

По думите на Димитров страната ни е изнесла 8000 тона боклук, а сме внесли десетократно по-малко. Механизмът, когато се внасят боклуци, независимо от какъв произход, трябва да се промени изцяло, смята той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"