Иззеха бронирания "Майбах" на Васил Божков

Легендарният брониран „Майбах“ на хазартния бос Васил Божков бе иззет от разследващите по време на обиски в офисите и имотите на обвиняемия бизнесмен. Освен тузарското возило, описани иззети като веществени доказателства са още един брониран автомобил „BMW”, както и 4 джипа от същата марка, съобщи "Монитор".

До изземването на колите се стигна, след като цял ден в понеделник експерти от Министерството на културата и МВР започнаха вчера опис на съкровището на Васил Божков в офиса на „Нове холдинг“. Още в ранни зори десетина души влязоха в сградата, която е със статут на музей и започнаха да описват артефактите.

Когато всичко бъде подготвено в НИМ и Националната художествена галерия, ще започне пренасянето на картините и грифоните, както и другите уникални ценности. Още миналата седмица културния министър Боил Банов обяви, че Божков притежава около 3000 артефакти, но само 212 от тях имат нужните документи.

От фондация „Тракия“, която се грижи за съкровището на Божков възроптаха срещу действията на прокуратурата и МВР, но веднага им бе отговорено, че НИМ и галерията разполагат с нужните инсталации, за да се запазят находките. В интервю пред БНТ проф. д-р Иван Маразов, който работи във фондацията на обвиняемия олигарх, обяви, че Божков притежава най-добрата частна колекция в света, а само един от грифоните бил купен за 2,5 млнл.евро. Арестуваният в ОАЕ бизнесмен пък го накарал дори да говори как за някои от находките наддал повече от Ермитажа и ги купил.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"