„Икар от Кочериново” с премиера на „Златен ритон”

Филмът на Емил Спахийски впечатли пловдивската публика

Документалната лента разказва за конструктора на първия български хеликоптер и за цената на мечтите

Филмът на Емил Спахийски “Икар от Кочериново” бе показан за първи път пред пловдивската публика на фестивала “Златен ритон” снощи. Документалната лента разказва за конструктора на първия български хеликотер - Николай Поповски. Това е може би най-пловдивската лента на фестивала, защото прототипът Н11В1 полита на летище Крумово през 1991 г. и веднага след това остава като музеен експонат в току-що открития Музей на авиацията.

Филмът на режисьора и сценарист Емил Спахийски обаче не е толкова разказ за конструирането на вертолета, а за цената, която всеки мечтател плаща, за да създаде нещо, за да търси.

“В какво се превръщат мечтите и каква е цената, която заплащаш, за да ги преследваш докрай? И колко е трудно да го правиш, когато живееш в едно малко селце в България и си сам. Това е историята на Николай Поповски от Кочериново, която следя повече от 25 години”, разказва режисьорът, който е и политически наблюдател във вестник “Труд”.

Емил Спахийски е един от водещите журналисти в печатните медии в България. Отразявал е войните в Босна и Косово, бил е кореспондент на “Труд” в Грузия и кавказките страни. Носител е на наградите “Паница” и “Черноризец Храбър” за публицистика. Той е съсценарист на филма “Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, за което получава наградата за най-добър сценарист, споделена с Марин Дамянов и Командарев. Това е неговият дебют като режисьор в киното.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"