Инженери спешно в Козлодуй заради инцидента

Ръководството и инженерите на фирма Евробилд, която е един от участниците в германо-българския консорциум, който изгражда национално хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци, са заминали спешно за АЕЦ „Козлодуй“. Това заявиха пред „Труд“ от компанията.

Припомняме, че двама строителни работници загинаха, а други двама са ранени при инцидент тази сутрин на площадката „Радиана”, където се изгражда хранилището.

По предварителна информация върху работниците е паднала купчина железа. Това е станало по време на изпълнение на служебните им задължения.

В германо-българския консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци” влизат немската – NUKEM и още четири български компании – Евробилд ООД, Юнг Проект ООД, Корект ООД и Булинвест, показа проверка на „Труд“.

Възложител на поръчката е Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци”.  От там обясниха, че отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, след като  е бил сключен договор през 2017 година.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци и ще бъде едно от най-модерните в Европа от този тип.

Международен фонд Козлодуй финансира безвъзмездно проекта, чийто първи етап е на стойност 71,8 млн. евро.

НХРАО ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. м. Състои се от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на отделни камери.

В хранилището ще се погребват радиоактивни отпадъци, генерирани само на територията на страната. То няма да се използва за високо радиоактивни отпадъци и отработено ядрено гориво, които изискват хранилище от съвсем различен тип.

В НХРАО ще бъдат съхранявани ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци от промишлеността, медицината, научната дейност и бита, отпадъци, генерирани при извеждането от експлоатация на I-IV блок на АЕЦ Козлодуй, както и от дейността на бъдещи нови ядрени мощности.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"