Искрен Веселинов: Нено Димов поема вината на десетки длъжностни лица

На Коалиционния съвет се поставиха доста тежки въпроси, но това е част от необходимото, за да бъдат изчистени отношенията и да се гради доверие. Това заяви в предаването на Нова телевизия „Плюс-Минус. Коментарът след новините” съпредседателят на ПГ на "Обдеинени патриоти" Искрен Веселинов.

„Тежките въпроси, които се поставиха от нас, са свързани с фигурата на министъра в оставка Нено Димов”, потвърди Веселинов. Според него Димов се натоварва „с вина, за която са работили десетки длъжностни лица в продължение на много години”. Така се е стигнало до настоящото положение с водопреносната мрежа на Перник, генерират се огромни загуби и накрая „се търси удобен виновен”. „Носенето на политическа отговорност се решава в политически формат. Това, което се случва в Перник, е върхът на айсберга на една недостатъчно ресурсно обезпечена политика във ВиК сектора, която продължава 20 години”, коментира Веселинов. „Мога да кажа, че отговорността за празния язовир край Перник не е еднолично на Нено Димов. Ако изобщо е виновен, той е сред последните виновници”, коментира съпредседателят на ПГ на ОП.

Той прогнозира оправдателна присъда за Нено Димов и заяви, че оставката му е била логична и очаквана. „Безспорно не може да управлява министерството от ареста. Логично беше да бъде направена промяна в състава на правителството, но не приемаме да бъде изкупителна жертва”, заяви Веселинов.

Според него, наред с тежкия разговор на тема „отговорност”, имало и позитивна част. „Приехме определена посока в кризата с управлението на Министерството на околната среда и водите. Второ, говорихме си за важните неща, които трябва да се свършат до края на мандата и да заработи по-активно коалицията”, каза още Веселинов.

Той заяви, че преди разговорите на Коалиционния съвет с ГЕРБ, „Обединените патриоти” са се видели и са разговаряли. „Ние отиваме там като две страни – „Обединени патриоти” и ГЕРБ”, обясни Веселинов. Той добави, че името му не е било спрягано за министерския пост.

Сред качествата на Емил Димитров, който е номиниран за поста на министър на околната среда и водите, Веселинов посочи административния му опит и „доказан характер да се бори с нередности”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"