Калина Паскалева представи нов документален филм за Яна Язова

На 8 ноември, на своя рожден ден, Калина Паскалева – сценарист и режисьор, запозна столичната публика със своя най-нов проект: извайване на образа на една от най-видните наши писателки от периода пред 1944 г. – забранявана, репресирана психически и убита по брутален начин през 1974 г., Яна Язова днес би трябвало да се преиздава и препрочита. Редно е нейни произведения (трилогията „Левски”, „Бенковски", „Шипка”), както и романът ѝ „Соленият залив”, да бъдат част от учебните програми за средните училища. Нейният творчески почерк е разпознаваем и модерен за времето си, изявите й в поезията и белетристиката по нищо не отстъпват на други големи наши авторки от онова време: Елисавета Багряна, Дора Габе, Фани Попова-Мутафова. Освен описание на трагичната ѝ житейска съдба, филмът се спира на отношенията ѝ с Александър Балабанов, на политическия натиск върху нея през 60-те години на 20 век, анализира стойностните послания и важния историко-биографичен принос на романите ѝ към българското културно наследство.

Своята оценка на личността на писателката и литературното богатство, което ни оставя, дават във филма издателката Виктория Бисерова, писателите Петър Величков и Боряна Дукова, както и изследователката д-р Шинка Дичева, автор на томче с писма на Язова.

Първата прожекция на филма събра в кино „Култура” в София стотици почитатели на творчеството на Яна Язова.

„Това беше моята мечта! Бях разтърсена от романа на Боряна Дукова „Извън редовете” и веднага се заех с този филм. Благодарение на Петър Величков аз научих всичко за личността на Язова” – призна Калина Паскалева.

Виктория Бисерова подчерта, че Калина Паскалева влага душата си в този проект: „Не сгреших, че подкрепих Калина. Вярвам, че ще стигнем до младите хора чрез романизирани биографии – ще провокираме много по-широка аудитория чрез увлекателно написани истории, а не чрез сухи исторически описания”.

Боряна Дукова говори за важността за осветляване на забравеното в историята ни: „Доскоро и младите, и средното поколения не знаеха нищо за Яна Язова. Цялото ни днешно познание за нея дължим на Петър Величков. Дълго работих върху книгата си „Извън редовете”. Яна Язова е нещо, в което се влюбваш – за нея може да се пише много.”

Д-р Шинка Дичева определи писателката като смела и горда: Благодарение на личности като нея ние днес мислим по различен начин. Учителите би трябвало да са този медиатор, който да направи популярна Яна Язова”.

Петър Величков работи върху творчеството на Яна Язова от 1985 г. Той открива в Държавния архив ръкописите ѝ, започва издаването на откъси, а през 1987 г. излиза романът „Левски”, през 1988 г. – „Бенковски”, през 1989 г. – „Шипка”.

Във филма се казва, че още през 1936 г. името Яна Язова е фигурира в обзорна статия за българската литература в голямата енциклопедия на „Ларус” (Larousse). Любовта между Александър Балабанов и Яна Язова не е просто връзка, тя е съдба, която надживява времето си чрез издаването на всички нейни произведения след 1989 г. За страшните години след 1944 г. до кончината ѝ разказва с факти Петър Величков.

Филмът е достъпен свободно в YouTube:

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"