Кирил Ананиев: Впечатлен съм от организацията в болниците в Плевен и Габрово

Впечатлен съм от организацията, която са направили ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово, каза здравният министър Кирил Ананиев в пред БНТ. Там са настанени пациентите с положителни проби за коронавирус в България.

"Поставих си няколко цели. Първо, исках на живо да се запозная със състоянието на двамата пациенти, които са носители на новия коронавирус 2019", обясни министърът.

Освен това той е искал и да се запознае с организацията в лечебните заведения. "Освен коронавируса, там има и сезонен грип тип Б, който понякога е с по-тежки последствия от коронавируса", добави Ананиев.

Ръководителите на двете болници в Плевен и Габрово са осигурили увеличаване на леглата. При необходимост, има възможност за удвояване на броя им.

"В момента в Габрово има 10 легла в инфекциозното отделение, от които 7 са заети. Имат възможност да прибавят още 7 легла, тоест леглата стават 17. Има разработен и кризисен план, при който да се отворят още легла. Единият вариант е за 27 легла - едно отделение да бъде заделено специално за такива случаи. Ако заболяемостта е по-голяма, може да влезем в разговори с държавната белодробна болница, където може да се откре цяло ново отделение", каза Ананиев.

Направена е добра организация и план за преструктуриране на персонала в двете болниците, така че, ако се наложи, специалисти, лекари и медицински сестри от други отделения да поемат грижите за болните в инфекциозното отделение, добави министърът.

По думите му към момента има достатъчно персонал, а в особено критични моменти може те да бъдат подпомогнати и с работещи в други лечебни заведения.

Той каза, че си е поставил цел да подпомогнат двете лечебни заведения с предпазни средства. "Към момента няма липса на такива", добави той.

"Навсякъде в страната сме създали организация да бъдат доставени необходимите предпазни средства. Някъде има нужда, някъде са по-добре задоволени", заяви министърът.

Той припомни, че премиерът вчера проведе среща с бизнеса за осигуряване на предпазни средства.

"Освен това водим разговори с трети страни, които са поели ангажимент да ни доставят предпазни средства, така че мисля, че ситуацията ще бъде овладяна. От днес няма да бъдат приемани нови болни, а тези, които са в болниците, няма да бъдат изписвани. Тоест те остават в лечебното заведение и разходите са за сметка на лечебното заведение. Ще бъде удължен престоят им по клиничната пътека, по която са приети. Засега има и достатъчно тестове и сме в процедура за нови тестове", категоричен бе Ананиев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"