Коронавирусът остава в организма и по два месеца

Лекари в Ухан, където вирусът се появи през декември миналата година, с тревога наблюдават все по-голям брой пациенти, които са се възстановили от болестта и нямат симптоми, но тестовете им още са положителни, съобщи БТА.

Това е едно от най-големите предизвикателства с преминаването към новия етап на облекчаване на ограничения. Тестовете на много пациенти остават положителни 50-60, дори 70 дена.

Възможността хората да остават положителни и потенциално заразни притеснява международната общност, защото много държави искат да прекратят изолацията с намаляването на случаите и да възстановят икономическата дейност, коментира Ройтерс. Препоръките сега са изолационният период след излагане на вируса да е 14 дена.

Китай не е публикувал официални данни колко пациенти попадат в тази категория. От местни болници обаче разкриха пред Ройтерс, а и други медии написаха, че тези случаи са десетки.

В Южна Корея около 1000 души са с положителни резултати четири седмици или повече. В Италия специалисти също забелязаха, че пациенти с коронавирус могат да имат положителни резултати от тестовете около месец.

Тъй като данните дали такива пациенти са заразни са оскъдни, лекарите в Ухан ги държат в изолация по-дълго, колкото и стресиращо да е за тях.

Пациентите в Китай се изписват от болница след два положителни PCR теста, направени през 24 часа. Някои лекари искат те да станат три.

Повечето пациенти, чиито тестове са положителни дълго, не проявяват симптоми и много малко се влошават. Експертите не могат да обяснят защо вирусът се държи различно при тях.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"