Коронавирусът променя кибертехнологиите

През април 2020 г. САЩ призна китайската програма Zoom като инструмент за шпионаж

Какъв ще е приоритетът на правителствата - интересите на частните компании или на своя народ като цяло

Едно от последствията от разпространението на коронавируса и карантинните мерки, въведени в много страни, доведе до увеличено натоварване в интернет. Вътре в държавите властите се опитват да регулират трафика с достъпни средства и мерки. Един от американските гиганти Verizon получи разрешение от Федералната комисия за съобщения да използва допълнителен спектър. В Италия трафикът се е увеличил през март със 70%, в Полша и Испания с 40%. В Европа Netflix, Amazon, YouTube и Facebook снизиха качеството на видеоизображението.

Виртуализацията на работни места, използването на приложения за доставката на храна, гледането на различно съдържание - всичко това се отрази на честотната лента и на трафика в много страни. Освен това редица страни отново повдигнаха въпроса за актуалността на телемедицината. А най-напредналите обърнаха внимание на възможностите на суперкомпютрите в подготовката на сценарии за разпространение на болестта и разработката на ефективно лекарство. И, разбира се, всичко това повлия на киберсигурността.

Reuters пише, че в САЩ хакерската активност се е удвоила. В този случай агенцията се позовава на изявление на Том Келерман от отдела за сигурност на Vmware.

VMware е доста интересен играч в IT бизнеса и кибертехнологиите. Основател на компанията е Даян Грийн, която също така оглави отдела за облачни технологии на Google, а в Alphabet бе член на съвета на директорите от 2012 до 2019 година. Друг основател на компанията е професор Мендел Розенблум от университета Станфорд, който е съпруг на Даян Грийн. VMware се фокусира върху разработването на софтуер за виртуализация. От създаването си през 1998 г. тя погълна повече от десет други компании, а директорите бяха топ мениджъри в Microsoft, а един бе от ръководителите на Intel.

Интересното е, че през 2017 г. Келерман със същия ентусиазъм коментираше хакерските взломове “от страната на Русия”. Той заяви, че през 2015 г. неговата фирма още тогава е “предупредила ФБР и Службата на директора на националното разузнаване, че хакерите от Кремъл са направили списък с 2300 човека, включително и влиятелни лидери от Вашингтон и Ню Йорк, заедно с техните съпруги и любовници, правейки ги цел на координирана хакерска кампания”. Келерман каза, че не знае дали правителството се е задействало след неговия съвет, но предупреди, че хакерите имат възможност да включват микрофони и камери на персоналните устройства, за да получават поверителна информация за личния живот на техните собственици. Той обаче смята, че кампанията успешно е компрометирала американските лидери. Келерман също отбеляза, че подходите към онлайн атаките са предвестник на въоръжена агресия и прогнозира, че вероятно конфликтът между САЩ и Русия може да започне в Балтийския регион. “Много съм загрижен”, каза той. “Киберпространството винаги е предшественик на кинетичната реалност”. След това на Запад започна вълна от публикации, че Русия ще атакува балтийските страни, а може би дори и Финландия. И Пентагонът проведе серия от съвместни учения в региона.

Оценката на настоящата ситуация в областта на киберсигурността в САЩ успешно съвпадна за много заинтересовани страни с преследването на китайските компании. През февруари 2020 г. четирима китайски граждани бяха обвинени от САЩ в хакерски взлом на компанията Equifax. Медиите цитират данни на прословутия мечтател Дмитрий Алперович от компанията Crowdstrike, според който групите APT1, APT3 (Buyosec) и APT10 са свързани с китайското разузнаване.

През април 2020 г. китайската програма Zoom за видеоконферентни разговори беше призната в САЩ като инструмент за шпионаж на американците и бе забранена за използване в правителството.

А през януари държавният секретар Майк Помпео, по време на реч в Калифорния за взаимовръзката между Силициевата долина и националната сигурност, заяви, че “хакерската група ART10 е свързана с Министерството на сигурността на Китай”. Като цяло, половината от неговата реч тогава беше посветена на проблемите, които елитът вижда във връзка с растежа на Китай и неговите технологии.

Американските политици заплашително стискат юмруци и казват, че няма да допуснат китайска 5G технология да влезе на тяхната територия. Макар че, експертите твърдят, че 5G е гръбнака на комуникациите на XXI век и сътрудничеството с други страни е просто необходимо след като кризата, причинена от коронавируса приключи.

Най-вероятно, местните IT компании ще запълнят вакуума. Успехът е гарантиран за онези, които имат добри връзки в Белия дом и Пентагона, например бившият ръководител на Киберкомандването и АНС Кийт Александър, който сега ръководи фирмата IronNet Cybersecurity.

Американските военни също разчитат на солидно парче от пая с държавна помощ в борбата с коронавируса. Още преди Доналд Тръмп да подпише Указа за отпускане на $ 2,3 трилиона за Пентагона, те заявиха, че активно ще участват в процеса на реорганизация на работните места и за управление на мрежите, компютрите и системите са необходими допълнителни средства. Миналата седмица те вече получиха $10,5 милиарда от “коронавирусния пакет” на правителството. И това е само част.

Тъй като разделението в САЩ е вече в разгара си, още шест организации - Съветът за индустрията на информационните технологии, Алианс за цифрови иновации, CompTIA, Центърът за застъпничество при възлагане на обществени поръчки, Интернет асоциацията и Коалицията за киберсигурност поискаха от Конгреса на САЩ да вземе предвид техните интереси и в следващия подготвян пакет от помощи и те да бъдат включени. Те предлагат отпускане на средства за модернизиране на технологиите, подкрепа на местния публичен сектор, засилване на мерките за киберсигурност и създаване на специален фонд за развитие на правителствените технологии.

Много фирми, занимаващи се с кибертехнологии, се втурнаха в медицинския сектор с надеждата да спечелят пари от паниката. Например, компанията BenevolentAI обяви използването на изкуствен интелект (ИИ) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Твърди се, че някои лекарства, разработени с помощта на ИИ, вече се използват за терапия, но панацеята все още е на път.

Показателно е, че в областта на ИИ в САЩ са забелязани голям брой стартъп компании. Именно тези новаци прогнозират тенденциите в телемедицината и в бъдещата нанофармация в стила на въведен наночип в тялото, както предлага Бил Гейтс.

COVID-19 дори повлия на работата на подводните кабели, през които преминава основният поток от глобалния интернет трафик. Прекъсванията на кабелите на дъното на океаните се случват редовно и специален флот работи за тяхното отстраняване. Вече са отбелязани забавянията в издаването на разрешителни. Освен това след карантинните мерки работата на два завода на един от доставчиците на самите кабели беше спряна.

Разбира се, подобни смущения засягат не само САЩ и Европа, но и Русия и останалите, тъй като интернет и кибертехнологиите са нещо универсално. Въпросът е как правителствата ще реагират и какво да направят като приоритет - интересите на частните киберкомпании или на своя народ като цяло.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Леонид Савин, geopolitica.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"