Костадин Костадинов - Бурният политик

Новината, че местните социалисти издигат кандидатурата на Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане" за кмет на Варна, взриви социалните мрежи. Мненията за това бяха на двата полюса. Сподвижници на Костадинов го поздравиха и му пожелаха успех, но други отзиви бяха негативни - както за него, така и за партията, която го номинира. Кандидатурата му предизвика и спорове между градското ръководство на БСП и "Позитано"20, като развръзката се очаква на предстоящия пленум на червените на 15 септември.

" Винаги съм смятал, че всичко зависи от нас и всеки сам кове съдбата си. На това уча децата си и за по-сигурно това им го показвам и лично", написа след това във ФБ 40-годишният Костадин Костадинов, който е известен с бурната си политическа и обществена кариера.

Той обясни и колко е омерзен от "родната политическа фауна". На градската конференция на БСП подкрепиха кандидатурата му за кмет при условие, че се яви като независим и не е водач на листата на ПП "Възраждане", която създаде.

„Осем години бях общински съветник и единствен в опозиция, не искам още 4 години да е така", каза той за"Труд".

Костадинов е бивш областен координатор на ВМРО и зам.-председател.

През 2015 г. отново се бори за кметския стол от коалицията на "Възраждане" с "Атака". Преди това беше кандидат за депутат от НФСБ, а в Общинския съвет влезе през 2013 г. от синята коалиция "Варна утре" на Красен Кралев и Новото време.

На последните парламентарни избори партия "Възраждане" получи подкрепата на 2.1% от българските граждани извън граница и на 1,1 % в страната. Тогава единствена спечели и полагащата й се по закон субсидия за изборни резултати над 1%, която Костадинов обяви, че ще дари като принос срещу демографската криза, но тогава фондация "Българска памет" на д-р Милен Врабевски отказа жеста. Всъщност партия "Възраждане "беше една от първите, които подкрепи националния референдум за 1 лев държавна субсидия на глас и още в старта на предизборната кампания обеща, че няма да се възползва от полагащите се по закон пари.

В навечерието на миналата Коледа Костадинов предизвика скандал с изявления в блога си срещу "безпримерния идиотизъм на малка група платени жълтопаветни русофоби", които излязоха на рехав протест срещу подарената от Москва елха в центъра на София, защото била декорирана със звезди като петолъчки. Заедно с едно стихотворение - пародия гневните думи на лидера на "Възраждане" бяха публикувани в сайта на руското посолство.

Варненецът стана известен и с делото, което води срещу фармацевтичния бос Веселин Марешки,  сега зам.-председател на Народното събрание за лека телесна повреда. Двамата се сблъскаха, когато Костадинов, като общински съветник се опита да защити собственик на варненска пицария от претенции към имота, но получи „кроше“ от Марешки, срещу когото продължава да се води процесът за рекет и побой.

Костадинов е известен и с откритите си и директни атаки  срещу циганите в квартал "Максуда", за които беше задържан в ареста, както и с острите си обвинения си срещу тях, че чакали само социални помощи, а са  причинили голямото наводнение в "Аспарухово"с незаконните си къщи в дерето. Той беше доброволец в разчистване на последиците от водното бедствие.

Костадин Костадинов е защитил докторска степен по етнография в БАН. Завършва магистратура по балканистика и по право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на няколко книги и документални филми. Снима авторски ленти за българите в Албания, прави поредица от документални филми за сънародниците ни извън днешните предели на България под заглавието „Един народ сме“ (за българите в Егейска Македония).

Автор е и на документалния филм „Забравена земя“, посветен на българите в Северна Добруджа. Издава книгата си "Антигръцкото движение във Варна", книгата си "Българската национална идентичност на славянското население в Македония", филма и книгата "Третата национална катастрофа" за демографската криза у нас. Беше шеф на Историческия музей в Добрич, откъдето напусна след конфликт и скандал с местното общинско ръководство.

Семеен е и баща на две деца.

Написа "Родинознание" без една чуждица

Под ръководството на Костадинов излезе една от най-четените електронни книги - учебник по "Родинознание" от 1 до 4 клас, без нито една чуждица в него. В електронен вариант се разпространява безплатно, а дни след излизането й имаше над 200 000 заявки за хартиено издание. В учебника се посочва за това, че народът е бил пред физическо и духовно оцеляване по време на турското робство, че при цар Симеон България е една от най-великите сили в Европа, че българите са дали писменост на близо 1/6 от територията на света и т.н. Българското училище е превърнато в инструмент за отродяване и асимилация на българите. С новите „български“ учебници по история се възпитават нихилисти, дегенерати и емигранти, казва авторът на "Родинознание".

За него

Тепърва предстои решение

Няма да коментирам кандидатура, такава тепърва ще се решава. Общинската конференция на БСП делигира права на градското ръководство да подкрепи издигнат кандидат от Инициативен комитет, но решение няма. Всички номинации от БСП бяха оттеглени.

Красимир Янков, депутат от БСП

Предложихме формула за победа във Варна

Номинираната кандидатура на Костадин Костадинов ще обедини левите и патриотично настроените формации. Това е формулата за победа и обръщане на статуквото във Варна. Предложението ще се внесе за утвърждаване на предстоящия пленум на БСП, както е по устава на партията. Коалицията, която ще застане зад кандидатурата, е доста широка. Условието е да той бъде независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет и без да е водач на листа.

Борислав Гуцанов, градски лидер на БСП

Умен е, вече дълбае дъното

Издигнат от БСП, Костадинов вече стигна и копае дъното. Много е умен, голям историк, но за съжаление с болни амбиции и не може да направи реална преценка на политическата ситуация.

Христо Христов, районен кмет и бивш сподвижник от коалиция"Варна утре"

Постигнал е всичко сам

Аз съм от старата школа и съм го проучил, както него, така и платформата на ПП "Възраждане", която много се доближава до визията на БСП. Костадинов е постигнал всичко сам в кариерата си. Стигнал е до зам.-председател на ВМРО, което не е малко. Не приемам крайните и отрицателни мнения за човек, израснал в здрава семейна среда, възпитан, ерудиран и с докторат. Може и да е правил грешки като всеки от нас, но е амбициозен.Смятам, че на предстоящия местен вот може да стигне на балотаж.

Апостол Димитров, бивш депутат от БСП

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"