Красимир Каракачанов: Готви се промяна на наказателния кодекс

Вицепремиерът Красимир Каракачанов разкри, че се готви промяна на наказателния кодекс заради лекаря д-р Иван Димитров, който застреля крадеца в Пловдив Жоро Плъха и още редица подобни случаи.

"Крадецът е арестуван многократно и е превишил нормите на самоотбрана. Хората реагират еднозначно, защото им е омръзнало да бъдат ограбвани и една част от населението, които се научиха, че имат права и смятат, че могат да пътуват без билет, не могат да бъдат наказани. От тази гледна точка се води спор за неизбежната самоотбрана. Тя е, когато нападението е извършено в жилището ви с насилие и взлом. Остаряла технология – вече се снабдяват с ключове и неутрализират алармите", каза министърът на отбраната Каракачанов пред БТВ.

"Хората трябва да се защитават, когато животът им е застрашен. Казусът в Пловдив е различен - има незаконно притежание на оръжие, прикриване на следи и т.н. Трябва да дадем възможност на хората с легални оръжия да могат да се защитават. Нямам предвид да стреляш всеки, който ти е влязъл в двора. Говоря за хора, които са пребити, изнасилени и тормозени", обясни още той.

"Текстът, който внасяме е включва защита при самоотбрана, защита и на друг човек. Например, ако отидем на ресторант и ви нападнат, а аз ви защитя със законно оръжие, това трябва да бъде допустимо", допълни Каракачанов и обяви, че вече е готово предложението за смяна в законодателството.

Пловдивчанинът едва ли е видял през прозореца, че ром влиза в дома му. Той просто е искал да защити семейството си. Хора като Плъха влизат у вас, изнасилват дъщеря ти, крадат телевизора ти, пребиват възрастни хора. Законът например не защитава хората, когато кражбата им е в размер от по-малко от минимална работна заплата. Ние и това искаме да поправим", каза още Каракачанов. "Няма да подкрепим оставката на Теменужка Петкова. Г-жа Петкова няма никаква вина, че законът за енергетиката е такъв. Тя няма власт над подобни сделки. Теменужка Петкова остава министър", заключи твърдо той.

„Няма да подкрепим оставката на Теменужка Петкова и този въпрос мисля, че днес го решихме – днес имахме среща при премира. Г-жа Петкова няма никаква вина. Законът за енергетиката не повелява министърът на енергетиката да контролира тези неща – или КЕВР (да ги контролира). Теменужка Петкова остава енергиен министър – това е днешното решение”, обобщи Каракачанов.

„Най-разумният вариант е държавата да купи 34% от фирмата и да изплаща тези пари в последствие от дивидента, който ѝ се полага – да не се товари държавата с допълнителни разходи, но все пак да има контролен пакет", добави Каракачанов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"