Купонът тръгна мощно онлайн

Онлайн дискотека, концерти на живо, изложби и опера

Безплатни спектакли на Ковънт гардън, Метрополитън и Софийската опера

Орлин Павлов пее на живо от гаража си

Рени откри чалга сезона във фейсбук

Противно на очакванията, изолацията изведнъж се превърна в пиршество за душата на зажаднелия за култура и развлечения хомо карантинис. Сега, повече от всякога, дори бедните материално могат да се обогатят духовно - при това напълно безплатно. Всевъзможни културни институции - театри, опери, галерии - предлагат спектакли, концерти, виртуални турове.

Ако не трябваше и да работим, времето прекарано вкъщи можеше да се окаже най-добре прекараната неочаквана ваканция на закрито. Ето с какво можем да се разведрим по време на карантина. Започваме от купона!

Изолацията по време на извънредното положение роди феномена онлайн дискотека. Хиляди българи откриха нов начин да “ходят” на парти след като клубовете бяха принудени да затворят.

Всяка вечер диджеи се включват на живо чрез различни социални мрежи и забавляват аудиторията, предлагайки обичайната си екстра от лични поздрави. В живите си включвания дискотеките събират по повече от 10 000 зрители, които активно коментират с поздрави и снимки.

Обикновено забавата започва около 19 часа и продължава близо 4 часа. Идеята за парти под карантина идва от един от най-известните диджеи у нас Дамян, който кръсти шоуто си “Лукс корона парти”. За своите зрители той пуска най-новите попфолк хитове, вечни класики и популярни парчета от различни стилове.

“Смятам всяка вечер до края на карантината да правя подобни включвания и да забавлявам хората. Пет дни не бях на работа и откачих. Сега всеки ден ставам с желание да отида на работа. Чувствам се сякаш наистина съм на участие”, сподели пред “Труд” той. Дамян обясни, че обича работата си толкова много, че нищо не е в състояние да го откаже от нея.

“Освен това смятам, че хората трябва да се забавляват, а не да изпадат в депресия заради вируса”, каза диджеят.

Своят принос в попфолк купона онлайн даде и певицата Рени. Гласовитата изпълнителка направи първа от чалга гилдията лайв включване във фейсбук. В онлайн концерта тя зарадва зрителите с хитове от своя репертоар, както и с популярни песни от различни стилове. След края на второто й нестандартно участие, тя получи покана да пее през една от водещите платформи за българи във Великобритания, където също са затворени всички заведения.

Очаква се Рени да пее онлайн и през тази седмица. “Аз съм позитивна, че всичко скоро ще си дойде на мястото, но дотогава трябва да се поддържаме и да не падаме духом”, казва изпълнителката.

Онлайн концерти има и за любителите на поп музиката. Орлин Павлов се включва дни наред на живо от своя гараж, където сред складираните вещи, с много настроение пее някои от най-популярните си песни. Импровизираните му изяви, наречени “Музикален гараж” събраха близо 30 000 зрители.

Колегата му Дони последва примера и се включи със своя “Машина на времето” като изпя най-големите си хитове през годините, сред които “Кукла”, “Уморени крила” и “Ближи си сладоледа”.

Група Д2 също направиха едночасов онлайн концерт във фейсбук. Те дори пуснаха онлайн билети, с които зрителите можеха да дарят средства в подкрепа на българските артисти, музиканти и малки арт центрове.

Докато сме вкъщи, можем да попълним и пропуски в образованието си, като посетим виртуално най-големите музеи в света. Версайският дворец отвори “врати” за безплатно разглегдане на своите 22 хил. върховни произведения на изкуството. От Огледалната галерия, до параклина и Лебедовия фонтан - всичко е на разположение напълно безплатно. Влизането става през платформата Google Arts & Culture. Преди Версай “врати” отвориха Музея на изкуството “Метрополитън” в Ню Йорк, Лувъра и Музей д'Орсе в Париж. Варненската градска художествена галерия “Борис Георгиев” не остана назад - на фейсбук страницата на галерията има линк за експозициите. В ютюб ни чака 5-часова разходка из галериите на Ермитажа.

“За културно любопитстващите” Ковънт гардън пуска безплатна програма. На каналите на Кралската опера в ютюб и фейсбук може да гледаме от 21 ч. българско време на 27.03 балетът “Петя и вълкът” по музика на Прокофиев и от 20 ч.: на 3.04 операта “Ацис и Галатея от Хендел, на 10.04 - Cosi fan tutte (“Така правят всички жени”) на Моцарт е на 17.04 балетът “Метаморфозата” по романа на Кафка.

Американският пианист Джонатан Бис на 26 март ще свири на живо от празна зала в Ню Йорк последните 3 сонати за пиано на Бетховен - започва от 1,30 през нощта наше време.

Метрополитън опера, която заради кризата освободи почти целия си състав, освен ръководството, също излъчва записи. Като довечера започва излъчването на тетралогията на Вагнер “Пръстенът на нибелунга” с първата опера - “Рейнско злато”. Целият цикъл ще бъде излъчен в следващите три дни - 25, 26 и 27 март. Програмата за следващата седмица вече е обявена на сайта на операта.

Софийската опера също започна своята програма Pearl Streams с три опери миналата седмица. За нови заглавия проверявайте фейсбук страницата Sofia National Opera and Ballet.

Това са само част от възможностите да обогатим и разнообразим живота си, докато спазваме карантината. Забавлявайте се!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"