Легендата Сергей Бубка ексклузивно пред „Труд“: В България е супер, сред приятели съм

- За кой път сте в България, г-н Бубка? Какви са впечатленията ви от Балканиадата?

- Вече са пет или десет... Не мога да ги преброя. Много съм щастлив отново да съм тук. Харесва ми всичко в България, където съм сред приятели. Вашата страна развива много успешно леката атлетика. Условията за спортистите като настаняване, храна и база са на най-високо ниво. А и винаги се радвам да бъда между приятели. Говоря си доста със спортистите, те са видимо доволни. Освен това турнирът е в точния момент, защото е последна проверка преди световното първенство в Доха. Това допринася резултатите да са силни.

- Вие сте вицепрезидент на международната федерацията. Кандидатирахте се заедно със сегашния бос Себастиян Коу, който спечели. Какво ви накара да се включите в екипа му?

- Това, че обичам спорта. Искам да допринеса за развитието ми. В спорта е така – може да спечелиш, може и да загубиш. Но най-важното е да помагаш. Атлетиката ми даде толкова много.

- А какво ви отне? Изглеждате в прекрасна форма.

- Да, даже като се видя със сегашните спортисти, често ме питат дали тренирам. Пошегувах се, че се подготвям за олимпийските игри в Токио догодина. И те се уплашиха (смее се).

- Притежавахте дълго световния рекорд в овчарския скок, преди той да бъде счупен от французина Рено Лавиени. Съжалявахте ли тогава?

- Не, Аз организирах състезанието, на което Лавиени успя. Това е нормално в спорта. Рекордите са, за да се подобряват. Правил съм го неведнъж. На никого няма да му е интересно, ако рекордите стоят вечно.

- България все още държи един световен рекорд в леката атлетика – в скока на височина на Стефка Костадинова. Какво мислите за призивите рекордите от преди 30 и повече години да бъдат отменени, за да могат младите да поставят нови?

- Но защо? Кой иска това? Имаме си правила и при тях трябва да има приемственост. Не мисля, че някой би спечелил, ако рекордите от миналото бъдат заличени.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Емил Атанасов

Този уебсайт използва "бисквитки"