Лондон: 2000 години история

Дан Джоунс се потапя в миналото на града

Разказ за възраждане и триумф

Историкът представя и “Истинската война на тронове”

Известният историк, автор и телевизионен водещ Дан Джоунс превежда публиката през епичната история на Лондон в поредицата “Лондон: 2000 години история”, която започва от 9 февруари в 22 часа по Viasat History. Заедно с колегите си Сузана Липскомб и Роб Бел, Джоунс се потапя в миналото на града и извежда основните причини за вековния успех на Лондон от римско време до днес. Това е разказ за прогрес, за възраждане и триумф. Историята и съдбата на Лондон отново влязоха остро в общественото полезрение покрай драматичния развод на Великобритания с Европейския съюз, познат по целия свят като “Брекзит”.

Основан от римляните през 43 година, Лондон е един от най-големите и успешни градове на Земята. Но преди 2000 години е бил необитаемо блато. Епизодите показват как Лондон се е сблъсквал с дръзки нападения, катастрофални пожари, смъртоносна чума и как от малък римски търговски център се е превърнал в столицата на Британската империя, а днес е най-глобалния мегаполис.

“Това е “голямата история” на Лондон. Зрителите ще разберат как различните пластове от миналото на града се свързват. Столицата на Великобритания има свой собствен характер. Градът е удивително и необичайно добре запазен през поколенията, въпреки катастрофални събития като големия пожар в Лондон от 1666-а година и нацистките бомбардировки през Втората световна война. Толкова много от британската история е съхранена в само един град”, разказва историкът и водещ Джоунс. Той е познат на зрителите от поредици като “Плантагенетите: Най-кървавата династия в историята”, “Шестте съпруги на Хенри VIII” и “Тайните на великите британски замъци”. Джоунс представя и “Истинската война на тронове”, чийто втори сезон тече в момента по Viasat History всяка делнична вечер от 23:00 часа в рамките на рубриката “Християнство и конфликт”.

За новата поредица “Лондон: 2000 години история” Дан Джоунс прави някои от най-сериозните проучвания в миналото на града. “Всеки от четирите епизода разглежда различни периоди. Колкото повече си приближаваме към днешния ден, толкова по-добри са данните. Моята старст обаче е средновековието и се опитах да вкарам максимално много истории от онова време. Тогава Лондон е процъфтявал с развитието на индустриите, гилдиите и кралския двор”, разказва Джоунс.

Сегашните драми в Кралското семейство обаче не са тема на Дан. “Кралските особи, които ме интересуват професионално са мъртви от поне 400 години”, споделя историкът.

Кои са според него факторите за успеха на Лондон? “Географията информира историята. Лондон е основан върху най-ниската точка на река Темза върху, която е можело да се построи мост. Било доста удобна локация за търговия. През вековете Лондон се е изправял и е продължавал напред. Допреди работата по тази поредица не знаех колко много от римско време е оцеляло из града. Тези са сред най-интересните сцени. За мен ключът към успеха на мегаполиса е в способността му да се изправи след криза, да се възроди и възобнови. Подходящото географско разположение между британските острови и Европа също е от огромно значение.”

За финал Джоунс препоръчва едно свое любимо място на всички, които искат да избягат от традиционните туристически маршрути и да вкусят от автентичния лондонски дух - това е старият пъб The Jerusalem Tavern до Farringdon station. Наздраве за Лондон.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"