Лято 2020 в Гърция: Почивка или санаториум

Очаква се огромен спад през предстоящия сезон

Успешното овладяване от гръцките власти на коронарната криза предизвика вълна от положителни публикации за Гърция в европейската и американската преса. Общото усещане е, че страната се превърна в остров на сигурност в океана на COVID 19, за разлика от основните си конкуренти в туризма като Италия, Испания, Франция или Турция, които бяха жестоко ранени от пандемията. И така, за всеки северноевропеец, който преодолее страховете си и реши да пътува това лято за почивка, Гърция изглежда като неговия почти изключителен и единствен избор. Ето защо гръцките предложения са толкова важни.

Гърция призовава за общо европейско решение за всички страни, според което постепенното освобождаване на туристическите пътувания трябва да започне след 15 юни. Очевидно е, че гръцкото министерство на туризма не очаква туристи от 15 юни, но иска европейските врати да се отворят поне от началото на юли. Прогнозите са, че Европейската комисия ще приеме постепенната либерализация на движението на хора в три фази, в зависимост от това как се развива европейската пандемична крива.

Предложението на Гърция е всеки турист, преди да пресече границата, да бъде проверен за COVID 19 в страната си. Да носи тест направен поне 72 часа, преди да стъпи в Гърция.

Освен това Гърция призовава за отпадане на задължителната 14-дневна карантина за всеки, който се прибира от 15 юни за която и да е европейска страна. В противен случай кой турист ще пътува за седмична почивка, ако го чака 14-дневната карантина веднага щом се върне у дома?

Гърция е против ограниченията на полетите, които според нея трябва да бъдат постепенно освободени в Европа. За свободните места в самолетите смята, че ако се спазват мерките за безопасност и ако е извършен диагностичен тест на пътниците, това е ненужна мярка.

Въпреки че Гърция не решава сама, правителството изпрати 8 предложения до Европейската комисия за единна европейска политика.

Що се отнася до вътрешната организация на гръцките туристически услуги, има множество информация, която все още не е формулирана в нито един официален протокол. Това се очаква през следващите дни, тъй като текат правителствени консултации с хотелиери, туристически агенти, брегова охрана и ресторанти относно мерките, които трябва да бъдат предприети. Правителството се опитва да ги убеди, че безопасността на туристите е над всичко.

Във всеки случай, тазгодишните почивки в Гърция няма да имат нищо общо с миналогодишните. Всичко ще се промени. Хотелите ще работят на 50% от капацитета си, което означава, че хотел със 100 легла ще може да обслужва максимум 50 души.

Масите за хранене, независимо дали са в ресторант или бар, ще бъдат на три метра разстояние. Забранено е повече от четирима души да седят на маса и само ако са членове на една и съща компания или семейство. Същите разстояния ще важат за таверни, кафенета или клубове. Всички стаи и общи части на хотелите трябва да се дезинфекцират веднъж на ден. Това означава, че с половината от клиентите всеки хотел трябва да удвои персонала за почистване.

На плажовете чадърите ще са на три метра един от друг. Шезлонгите ще бъдат вързани към чадърите, за да не се придвижват близо до съседните. Ще бъдат с покритие за еднократна употреба. Фирми вече са разработили планове за поставяне на плексигласови разделители между шезлонгите, за да се намали разстоянието им по тесните плажове.

Хотелиерите разбират необходимостта от подобни извънредни мерки за защита на здравето на туристите, но от друга страна изразяват опасението си, че подобна стерилна ситуация би попречила на туриста да вземе решение да пътува.

„Без кафета по плажовете, без шумни таверни и барове в алеите на туристическите градове, без групови игри в морето и без суматохата на хотелските лобита, това няма да е безгрижна почивка, а болничен санаториум“, смятат някои хотелиери. Ако добавим маските, антисептиците, белината, ръкавиците и страха, който така или иначе ще присъства, почивката се превръща в болничен престой. От друга страна, разбира се, човекът е адаптивно животно и това, което той считаше за неприемливо вчера, може да бъде прието без протест днес.

Никой наистина не знае как ще реагират туристите, какво ще поискат и какви изисквания ще уважат в крайна сметка, за по-голяма релаксация или по-голяма защита?

Въпреки добрия имидж, който Гърция създаде и въпреки подготовката, която прави, рекламирайки се като безопасна туристическа дестинация, сезонът ще има огромен спад.

Миналата година в хазната се вляха почти 20 милиарда евро от туризъм, тази година очаква да получи 8 милиарда при добрия сценарий и 3 милиарда при лошия. Така или иначе щетите са твърде големи. Много хотелиери казват, че изобщо няма да отворят, както и много търговци. Цените на Airbnb вече паднаха, вили на острови, наети миналата година за 1500 евро на нощ, тази година паднаха до 400 и 500. В това отношение Гърция може да бъде икономическа възможност за по-добри и по-евтини от другите години почивни дни. Гърция е райското кътче, което милиони туристи посещават всяка година и носталгията по тюркоазеното гръцко море с всеки изминал ден завладява света.

 

Европейската комисия ще се съобрази

Във вторник Гърция изпрати non paper до Европейската комисия с предложения за рестартиране на туризма, които според Атина трябва да бъдат приети от всички държави-членки на Европейския съюз. Гърция е туристическа суперсила в Европа, така че предложенията са изключително важни и винаги се приемат много сериозно от другите европейци. Тази година още повече, тъй като Гърция е почти единствената средиземноморска страна, в която някои европейци ще се осмелят да пътуват за летен туризъм.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"