Микаела Шифрин - Бърза, смела, руса

В спорта обикновено интересът е прикован от големите съперничества и сблъсъци между звездите. Но има моменти, когато отделен състезател превзема всичко и принуждава всичко около него да обслужва каузата му. Както Люис Хамилтън във Формула 1, или Марсел Хиршер в алпийските дисциплини на ските при мъжете. От няколко години Световната купа при дамите има своята нова кралица – Микаела Шифрин. И сякаш няма нужда от нищо повече...

Kогато Белият керван посети Банско за пръв път през 2009-а, в стартовия лист блестяха имената на Линдзи Вон, Мария Рийш, Тина Мазе, Аня Персон, Лара Гут, Джулия Манкузо. В следващите години изгря и звездата на Анна Фенингер, която на два пъти спечели Големия кристален глобус. А освен отлични състезателки, бяха и красивите лица на спорта и в този период дамската купа беше на път да засенчи мъжката.

Но времето неумолимо лети и повечето от суперзвездите слязоха от ските, а други като Гут (сега Гут-Бехрами) и Фенингер (вече Файт) явно са се отдали повече на семейното щастие и доживяват „спокойни старини“ в спортните си кариери.

А Микаела Шифрин сякаш е призвана да замени всички тях като рекламното лице на женските ски. При това без да е толкова бляскава като Вон, висока като Рийш или луда като Манкузо. Външно може би прилича най-много на Гут с широката усмивка и дългата руса коса. А на ските все повече напомня на Мазе от най-силните й години.

Именно словенката беше последният „олраундър“ на голямата сцена. Можеше да кара силно във всички дисциплини, което й осигуряваше невероятно предимство пред специалистките само в техничните или скоростните. Нещо, което отдавна е само спомен в мъжките състезания, а младите фенове трудно вярват на историите как Марк Жирардели, Киетил Андре Аамод или Боде Милър единия ден са побеждавали в спускане, а на следващия на слалом.

Шифрин възроди именно това. Вече напълно избяга от образа на „дресиран кон“, който владее само един номер – бързите завои на слалома. Още на неприлично крехка възраст започна най-дръзко да побеждава Марлис Шилд, която тогава тъкмо се беше отправила към рекордите. Мощната австрийка със сигурност щеше да натрупа много повече победи в слалома, ако не се беше появила малката Мики, която макар и на ученическа възраст караше съперничките си да изглеждат като ученички.

А сега Шифрин е в тази роля и неумолимо се е отправила към трупането на постижения и числа. Дотук има 2 олимпийски и 5 световни титли, 3 пъти печели Големия кристален глобус и притежава още 8 малки купи в различните дисциплини (6 в слалома). Но явно всичко това е било само за загрявка. Стихията на Мики все още е на късото трасе между коловете, но това вече не й е достатъчно. Американката е на 24 години и се оглежда за нови територии, а такива са скоростните дисциплини. Един от сезонните й трофеи е от супергигантски слалом, а вече над 2 години е член на елитния клуб на състезателите с победи във всички дисциплини. Тя е едва седмата му членка наред с шведките Персон и Пернила Виберг, австрийката Петра Кронбергер, американката Вон, хърватката Яница Костелич и словенката Мазе. Победата в спускането в Банско затвърди класата й на дългите ски.

„Чувствах се странно на тренировката, но се уча бързо“, призна шампионката след успеха. А това трябва да е сериозно предупреждение за скиорките, посветили се на усъвършенстване си във високите скорости, защото може все по-често да се озоват на мястото на великата Марлис, детронирана от новачка с толкова малко опит...

Може би Шифрин никога няма да стане новата Кралица на скоростта. Това беше прозвището на Линдзи Вон, която имаше свръхестествени способности с над 100 км/ч. Но някоя и друга победа повече ще помогне на новата прима на Белия керван да счупи още някой и друг рекорд в спорта. Тя вече е №1 в историята на слалома с 43 и дели първото място в техничните дисциплини с Врени Шнайдер с по 54. Въпрос на време е да излезе еднолично на върха. Банско пък й донесе успех №5 в супергигантския слалом само два дни след втория триумф в спускането. Общият брой на първите й места във всички дисциплини пък е 66. Пред нея са само Хиршер (67), Вон (82) и големият швед Ингемар Стенмарк, който държи рекорда с 86. Линдзи си беше поставила за цел да го изпревари, но годините, травмите и напрежението не й позволиха. Може би точно това ще е рекордът на рекордите за Шифрин някой ден, ако приемем за коректно сравняването на постижения за мъже и жени само на базата на числата.

Още повече, че американката ускорява темпото не само на пистата, но и в попълването на визитката си. Миналия сезон постави невероятен рекорд от 17 победи в един сезон и ако продължава така, може да стигне до целта по-бързо от очакваното. Но има и постижения, които със сигурност ще искат време. Например шестте Големи кристални глобуса на Мозер-Прьол. А Хиршер има цели 8... За да го надмине, Мики ще трябва да запази темпото поне докато стане на 30...

 

Раздели се с гаджето

Линдзи Вон постигна най-големите си успехи, след като се разведе с бившия си съотборник в американския тим Томас Вон като запази само името му. Лара Гут и Анна Фенингер пък се „укротиха“ след сватбите си и вече твърде рядко поглеждат към първите места. Може би моделът „сингъл“ е рецептата за успех в спорт като ските, в който състезателят цяла зима е на път и трябва да мисли само за себе си. „Виждахме се твърде рядко, той си живее във Франция, а аз в Америка – обясни Шифрин. - Отборите ни не тренираха често един с друг. Случваше се да се видим за малко, когато аз пристигнех, а той заминаваше отнякъде. Беше много разочароващо.“

 

За нея

Само контузия може да я спре

Тя е в своя собствена лига, особено в слалома. Невероятно талантлива е и ако остане здрава, може да постигне още много. Подхожда към кариерата си както никой друг преди нея. Много е методична и влага огромен обем от работа върху техниката си. Прави точно обратното на това, което правех аз, но може би именно това й носи толкова успехи. Дано запази удоволствие от карането. В състояние е да спечели всичко, единственото, което може да я спре, са контузиите. Това е големият бич в нашия спорт. Той попречи и на мен да направя повече в кариерата си. Не й го пожелавам, защото искам да видя американка на върха.

Линдзи Вон, американска скиорка

 

Ще направи над 100 победи

Не знам кой е най-великият в историята, но очаквам Микаела Шифрин да спечели над 100 победи в Световната купа. Това обаче изобщо не ме натъжава. Рекордите бяха моя цел, докато се състезавах, сега вече не се интересувам от тях.

Ингемар Стенмарк, шведски скиор, държи рекорда от 86 победи в Световната купа

 

Не съм виждал по-добър скиор

Мисля, че тя е най-добрият скиор, мъж или жена, който съм виждал. Тя е балансирана, динамична, интензивна и фокусирана. Може да спечели всяко състезание, в което участва. Ако си постави за цел, би могла да вземе всички златни медали от голямо първенство.

Боде Милър, американски скиор

 

Беше ми трудно да се радвам за нея

Тя има много повече успехи от мен. Понякога ми е трудно да се зарадвам истински на победите й, защото в същото време съм недоволен от собственото си представяне. Затова трябваше да намерим правилния баланс.

Матьо Февр, френски скиор, бивш приятел на Шифрин

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Емил Атанасов

Този уебсайт използва "бисквитки"