Министър Банов: Божков не е регистрирал около 2700 ценни предмета заради вратичка в закона

Вратичка в закона е позволила на бизнесмена Васил Божков да не регистрира около 2700 ценни предмета от частната му колекция, стана ясно от изказване на министъра на културата Боил Банов, след като по-рано прокуратурата му възложи да бъде направена проверка. Както е известно в колекцията има около 3000 антики, предаде dir.bg.

"Това, което е излагано и е излизало извън страната, са тези 212 предмета, които 2008 -2009 г. Стефан Данаилов, бог да го прости, му е разписал за частен музей. Тогава те са проучени и регистрирани. Колекцията е излизала в чужбина. Към момента за тези 2700 предмета нямаме регистриране. Има подадено преди години искане за анализ и регистрация към Националния исторически музей. Към момента предметите може и да са повече. Но те не са регистрирани, има подадено искане за такова регистриране", заяви той пред журналисти в парламента.

По думите му в закона не е записан срок, в който след подаването на заявлението за регистрация, трябва да се дадат предметите за анализ и оценка. Това давало възможност на много колекционери да подадат заявление, но така и да не стигнат до регистрация на предметите.

"Не е довършена процедурата. В закона има такава вратичка "кажи, че ще ги дадеш за анализ" и нали няма да ... така. Не разбирам сега за тази вратичка. Не е само той частен музей. Не е отстранена тази вратичка в закона", подчерта министърът.

Запитан защо частната колекция на собственика на "Нове холдинг" не е била проверявана досега и имало ли е съмнение, че той незаконно притежава ценни предмети, Банов отговори:

"Частната собственост е неприкосновена. Описано е в Конституцията. Няма как да я проверяваме".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"