Музей на киното за 388 млн. долара почита Кърк Дъглас

Откриването трябва да е тази година в Лос Анджелис

Колекцията включва над 13 милиона фотографии, сценарии, костюми, реквизит и други елементи от историята на киното

]
Кърк Дъглас в класиката "Спартак"

С почит към отишлия си на 103 години екранен титан Кърк Дъглас ще отвори музеят на Американската филмова академия в края на 2020-а. Проектът на организацията, която връчва наградите „Оскар” е на стойност 388 милиона долара и до последно не се знаеше дали ще бъде завършен навреме и в рамките на предвидения бюджет. По време на 92-ата церемония по раздаване на златните статуетки в неделната вечер мегазвездата Том Ханкс обяви от сцената, че музеят ще бъде готов и ще бъде „нещо наистина голямо”. „Ще се видим там”, добави носителят на две награди „Оскар” Ханкс.

Идеята на Академията за грандиозен музей на киното съществува от много години, но за нейното реализиране трябваха много пари. Сега проектът е на финалната права. Почти завършеното място бе отворено за журналисти малко преди наградите „Оскар”. Дизайнът е авангарден и включва огромна футуристична сфера, изработена от стъкло, стомана и бетон. В нея се помещава свръхмодерен филмов салон с 1000 места.

Структурата, наподобяваща кълбо, е проектирана Ренцо Пиано и идеята е да изглежда така сякаш плава, за да символизира „фантазията и магията на филмите”. Мостове отвеждат към другата сграда на комплекса - преобразуван универсален магазин, в който се намират основните галерии.

Над 13 милиона фотографии, сценарии, костюми, реквизит и други елементи от историята на киното са в колекциите на Академията. Сред тях са рубинените чехли на Джуди Гарланд от „Магьосникът от Оз”, пелерината на Бела Лугоши от „Дракула” и предмети, свързани с Кърк Дъглас. „Ние сме близки със семейство Дъглас. Имаме артефакти, свързани с Кърк, неговата история ще бъде в музея”, съобщиха организаторите.

Дъглас е сред най-иконичните личности на развлекателната индустрия. Той остави траен отпечатък в Холивуд като актьор, продуцент, режисьор и автор. Дъглас има тежко и бедно детство - произлиза от еврейско семейство, което емигрира в САЩ от суров живот в Руската империя (днешен Беларус) в самото начало на ХХ век, а Дъглас израства със своите шест сестри в Ню Йорк. През 1946-а прави своя екранен дебют в „Странната любов на Марта Айвърс”, където си партнира с легендарната Барбара Стануик. Скоро младият Дъглас успява да се наложи като сериозен актьор и става една от най-големите боксофис звезди на 50-те и 60-те години на миналия век. Кърк става лице на качествени драми, уестърн продукции и военни епики.

По време на своята кариера, разгърнала се в шест десетилетия, той се появява в повече от 90 филма, а Получава истинска международна слава в края на 40-те години на миналия век с образа на боксьор в „Шампион”, за който получава първата си номинация за „Оскар” за най-добър актьор в главна роля. През 1952 г. си партнира с великолепната Лана Търнър в The Bad and The Beautiful, който му носи втора номинация за наградата на Академията. Третата номинация Дъглас печели с играта си в биографичната драма за Ван Гог (Lust for Life). Дъглас се занимаваше много сериозно и с продуцентска дейност. През 1955-а той основава своята собствена компания Bryna Productions, чрез която успява да произведе легендарните класики „Пътеки на славата” и „Спартак”, режисирани от гениалния Стенли Кубрик. През 1963 г. участва на сцената в Бродуей в постановката „Полет над кукувиче гнездо”, после купува правата за екранизацията и ги дава на своя син Майкъл Дъглас, който продуцира и станалия после легендарен едноименен хит, спечелил и „Оскар” за най-добър филм.

Дъглас бе сред последните звезди от Златната ера на Холивуд, останала в историята със студийната система от 20-те до 60-те години, като най-силният период е между 40-те и 50-те. Това са и десетилетията, в които Кърк Дъглас се превръща в екранна легенда. Неговият живот е сред най-подходящите отправни точки за новия музей на Американската кино академия.

 

Дебелата сянка на Харви Уайнстийн

Как Холивуд ще представи собствените си секс скандали?

Един от големите въпроси пред новия музей е как организаторите ще адресират грандиозните секс скандали, разтърсили Холивуд в последните години. В момента тече делото за сексуални престъпления срещу Харви Уайнстийн, който беше един от най-влиятелните продуценти в цялата история на Холивуд. Имена като Роман Полански и Кевин Спейси също възбуждат яростни противоречия в сърцето на индустрията. Новият крайно политически коректен режим в Холивуд може да застраши обективното и цялостно представяне на историята на киното. Засега се знае още, че една от първите изложби ще бъде посветена на филмови заглавия с чернокожи изпълнители.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"