Нарастват дълговете между фирмите

65% от дружествата искат отлагане на данъците

73% са съкратили работници

Дълговете на 45% от фирмите са нараснали с до 100 хил. лв. заради кризата след въвеждане на мерките срещу разпространението на COVID-19. Това показва анкета на БСК сред 584 шефове и собственици на фирми. Почти половината от анкетираните (48%) са посочили, че кризата не е довела до увеличение на задълженията им към други фирми. Но 5,5% са заявили, че дълговете им са нараснали с между 100 хил. и 200 хил. лв., а борчовете на 1,7% от фирмите са се увеличили с над 200 хил. лв.

Изплащането на заплати и осигуровки е най-голямото затруднение за бизнеса в условия на криза, показва анкетата. До 20 хил. лв. на месец са необходимите ликвидни средства за покриване на разходите в следващите три месеца (в т. ч. заплати, осигуровки и данъци) за 57% от фирмите. Всяка четвърта компания се нуждае от 20-50 хил. лв. на месец, а всяка десета – от над 100 хил. лв. ликвидни средства за месечна издръжка.

73% от анкетираните са били принудени да съкратят част или целия си персонал заради кризата, а 15% са прибегнали до намаляване на заплатите.

34% от анкетираните очакват да възстановят бизнеса си в рамките на година, други 33% очакват това да стане за повече от година. Около 29% пък смятат, че ще се възстановят за 3-6 месеца.

За 65% от анкетираните, най-голям ефект за справяне с кризата биха имали мерки за данъчни облекчения, освобождаване от плащане на част от патентен данък или общински такси.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"