Нинова: Изявлението на Борисов за отхлабване на мерките е заради страх от обществената реакция

"Лъчезар Иванов и депутати от ГЕРБ внесоха през декември 2019 предложение да се намалят наказанията на шофьори, които са употребили наркотици и карат и предизвикват престъпления", каза пред БНТ лидерът на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова.

Нинова показа документ в подкрепа на твърдението си. Става въпрос за писмо от главния прокурор Иван Гешев до народните представители във връзка с този законопроект. Там се казва, че след предлаганото изменение ще бъдат декриминализирани всички случаи на управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техните аналози и ще доведе до ненаказването на тези случаи. Предложението не е подкрепено от прокуратурата, заяви Нинова.

Според нея не за пръв път се случва през закони корупцията да се оневинява и да става ненаказуема.

"ГЕРБ превърнаха корупцията в норма", заяви лидерът на БСП.

Тя обясни, че въпросът не е в размера на наказанието, а в прилагането на закона независимо от това, която политическа партия управлява.

Вчерашното изявление на премиера, че се мисли за отпадане на извънредното положение по-рано от предвиденото Нинова определи като страх от обществена реакция.

"Хората загубиха доверие в мерките, които се предлагат заради непоследователност, заради административен хаос. Когато той види обществено настроение срещу себе си винаги отстъпва", каза тя.

Според БСП трябва да започне разхлабването на мерките.

Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"