Нов случай на завърнала се от Нидерландия жена с COVID-19, била с пневмония в самолета

Нов случай на COVID-19 в Хасково на завърнал се от Нидералния. Положителна проба е дала 44-годишна жена от Община Стамболово, която е пристигнала със самолет у нас на 8 май и на следващия ден е постъпила в инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково с грипоподобни симптоми. С това броят на болните в Хасковско, върнали се от Нидерландия, става 16, от общо 27 регистрирани случая в региона.

44-годишната жена с доказан случай на COVID-19, завърнала се от Нидерландия на 8 май, е пристигнала в България с вече изявени симптоми на вируса, това заяви изпълнителния директор на болницата в Хасково д-р Георги Гелов пред БТВ.

На 9 май вечерта жената постъпва със симптоми на двустранна бронхопневмония - температура, кашлица и задух, като симптомите са поне от седмица. Това означава, че тя е била болна, когато е пътувала със самолета, обясни шефът на болницата.

В момента пациентката е в средно-тежко, но стабилно състояние. Има лек задух. Лекуват я според приетите международни инструкции за лечение на коронавирус пневмонии. Иначе - недостиг на персонал или предпазни средства в болницата в Хасково няма. Напротив - има дори достатъчно легла.

Освен наскоро завърналата се пациентка, в инфекциозното са настанени и майката и синът, които преди две седмици също се завърнаха от Нидерландия, заразени с коронавирус. Състоянието на сина е добро -втората му проба за COVID-19 е отрицателна и предстои той да бъде изписан. Майка му обаче продължава да е в тежко състояние. 10-и ден е на апаратно дишане, въпреки че е стабилна. Лекарите долавят леко подобрение, което им дава надежда, че тя ще успее да пребори болестта.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"