Нов тест у нас открива със 100% точност антитела срещу COVID-19

Нов тест за коронавирус, който е по надежден от бързите и може да открие със 100% точност антитела срещу COVID-19, вече е в България.

Първата болница, която въвежда изследването е "Свети Иван Рилски" в София.

"Това не е бърз тест. Това е един тест с по-висока аналитична надеждност. Той е автоматизиран. При него няма субективизъм - ръчна работа, както при бързите тестове. Има ли чертичка - тъмна по-светла. Това е субективно'", обясни д-р Ирена Иванова завеждащ "Клинична лаборатория" , УМБАЛ "Св. Иван Рилски", по БНТ.

Резултатите от теста излизат за около един час. Той доказва дали пациентът има антитела срещу коронавирус или е в начален стадий на инфекцията.

"Вероятността пациентът да получи фалшиво позитивен резултат е минимална. Много по-малка отколкото ако се използва бърз тест", увери д-р Иванова.

Тестът е разработен в САЩ. Шансът да обърка коронавирус с други патогени е минимален. Методът е валидиран с цел да докаже 100% чувствителност и много висока специфичност за доказване на наличие на антитела.

Тестът може да улови антитела 14 дни след заразяване с COVID-19. Прави се на специален апарат. На него ще се изследват и проби от безплатните тестове за хепатит C, които болницата ще прави от утре до 22 май.

"Става въпрос за хора, които действително нямат възможност, не са се изследвали, но имат тези фактори - кръвопреливане, операции преди 1992 година и малко по-рисково поведение", поясни проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Тестовете ще се правят след предварително записан час. Хепатит С е седмата причина за смърт в света. Ако не се хване навреме, води до тежки усложнения като рак и цироза на черния дроб.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"