Орбан спира да управлява с укази

В Италия вече пият нормално кафето си

„Луфтханза” вече лети до Гърция

Унгарското правителство ще предложи на депутатите да прекратят от началото на юни извънредните му правомощия, които даваха право на премиера Виктор Орбан да управлява с укази, предаде Ройтерс.

Шефът на кабинета на Орбан - Гергели Гуляш съобщи, че на 26 май предложението ще бъде изпратено в парламента, където са необходими няколко дни за преминаване на нужните процедури. Партията „Фидес” на Орбан има мнозинство, така че вероятно предложението ще бъде гласувано без проблеми.

Извънредните правомощия за правителството бяха одобрени от парламента през март, в рамките на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Тогава депутатите не определиха срок, в който тези правомощия ще действат. Това предизвика множество критики, както в самата Унгария, така и от Брюксел, заради съмненията, че Орбан затяга авторитарния си режим.

Днес в Унгария започна разхлабване на ограничителните мерките, като на жителите на Будапеща бе разрешено да посещават магазини и открити заведения.
Още десетина страни в Европа от днес навлязоха в нов етап на облекчаване на ограниченията. Сред тях са Италия и Испания, които бяха сред най-тежко засегнатите от коронавируса и прекараха най-дълго в блокади.

„Не съм работил от два месеца. Днес е прекрасен, вълнуващ ден”, казва пред Ройтерс Валентино Казанова - барман в кафене на един от централните площади в Рим. А неговите клиенти се радват, че вече могат да пият кафето си нормално - т. е. както обичат навън.

Това е възможно от днес, когато Италия позволи отварянето на магазини, фризьорски салони, ресторанти и кафенета, музеи, храмове и плажове.

За пръв път от почти два месеца в Гърция днес трябваше да кацне самолет от чужбина - на „Луфтханза”, която поднови полетите си от Франкфурт до Атина. По-късно през месеца се очакват и полети от Мюнхен. В Гърция заработиха и археологическите обекти. Отново отворен за посетители е и Акрополът в Атина, като президентката на страната Екатерини Сакеларопулу се включи в подновените обиколки на паметника на културата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"