Отменят кръщенета и сватби заради COVID-19 (обзор)

Затварят кина и театри

Липсват индивидуални предпазни средства по аптеките

Часове след регистрираните първи случаи на коронавирус у нас, заведения и хотели веднага алармираха, че са получили канцелиране предстоящи сватби и кръщенета. Няколко булки са отменили тържества във Варна, Шумен, Стара Загора и в Пловдив. Отмяна на юбилеи и кръщенета са направени в Благоевград и в Монтана, показа проверка на “Труд”. Най-масови откази обществени събития и частни партита, очаквано, има в Плевен и в Габрово.

Жителите на Габрово не крият, че са притеснени заради регистраните случаи на заразата в града. Някои габровци пазаруваха трайни хранителни продукти.

“Недоумяваме как 75-годишната жена се е заразила с вируса след като почти не е излизала от дома си и не е имала контакти с хора от други държави”, споделят габровци.

В навечерието на 8 март дискотеките и ресторантите в града бяха препълнени и се вихреха празнични купони. За да се ограничи разпространението на заразата, в неделя бе обявено, че се отменят всички празненства и обществени мероприятия. В Габрово и Плевен се затварят кината и театрите.

Липсват обаче индивидуални предпазни средства по аптеките. В болниците също са ограничени количествата на предпазните средства от висок клас за медицинския персонал.

“Заедно с експертите от Националния оперативен щаб ще изпълняваме всички указания, които получим, за да можем да гарантираме в рамите на възможното ситуацията в община Габрово”, заяви кметът на Община Габрово Таня Христова.

Междувременно стана ясно, че в Сливен лицата, за които се налага хоспитализация заради коронавирус, ще бъдат насочвани към инфекциозно отделение. На територията на Сливенска област има две такива отделения. Създадена е организация при необходимост да бъдат трансформирани допълнителни отделения, които да приемат пациенти, съобщиха от областната администрация.

 

В Габрово и в Плевен

Задействаха електронните услуги на кадастъра

Службите по геодезия, картография и кадастър в Габрово и Плевен ще обслужват само по електронен път. От понеделник няма да бъдат приемани клиенти на гише, нито ще бъдат издавани документи и скици в сградите на тези служби. Мярката се предприема във връзка с необходимостта от ограничаване струпването на голям брой хора на обществени места с цел неразпространяване на вирусни инфекции. Услугите, които се предоставят от тези служби няма да бъдат преустановени и ще бъдат изпълнявани по електронен път.

Заявените до момента услуги ще бъдат изпълнени и предоставени на гражданите по пощата с обратна разписка.

 

По заповед на Йорданка Фандъкова

4 пъти на ден дезинфекцират учрежденията

Обработват парапетите в метрото

Софийският оперативен щаб даде указания за допълнителна дезинфекция на превозните средства на градския транспорт, както и на метростанциите в София. Допълнително се обработват с дезинфектанти парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.

Детските градини работят със засилен филтър на вход за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги, по заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

По нареждане на щаба всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по 4 пъти на ден. Препоръчва се на всички обществени сгради, в това число търговски обекти, банки, центрове за обслужване на клиенти и др., също да предприемат мерки за почистване с дезинфектанти 4 пъти дневно. Столична община отменя всички общински масови мероприятия.

 

Предупреждение

Внимавайте какво пишете в социалните мрежи

“Призовавам хората да внимават какво пишат в социалните мрежи - има по-лабилни и по-тревожни по природа хора, които по-лесно си засилват страхове”, препоръча психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова по повод новината, че коронавирус вече е регистриран и в България. Пред Би Ти Ви Гълъбова беше категорична, че не трябва да се паникьосваме.

“Нямаше как тази инфекция да не стигне до нас, но паниката и несъобразяването със здравните власти не е добър начин за справяне с проблема”, каза тя.

“Ние носим огромна лична отговорност. Указанията на здравните власти не са случайни. Липсата на дисциплина в такива случаи само ни вреди”, коментира още психиатърът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"