През 2018 г. „еколозите” се противопоставиха на законовите промени за справяне с африканската чума

Когато през 2017 г. диви свине преплуват река Дунав и навлизат в България, пренасяйки африканската чума в районите граничещи с река Дунав, от „Обединени патриоти” внесоха промени в Закона за лова, припомниха от Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ).

"Промените са насочени към превантивни мерки срещу разпространение на африканската чума по свинете в България. Предлаганият облекчен режим за отстрел на дива свиня би спрял навлизането й от Румъния през Дунав в България. „Еколозите”, които на парламентарното заседание бяха представени от „Българско дружество за защита на птиците” (БЗДП) и Тома Белев от „Асоциация на парковете в България”, категорично се противопоставиха на промените и те бяха отхвърлени. Тогавашният министър на земеделието, храните и горите г-н Румен Порожанов се поддаде на внушенията на „зелените”, напомнят още от НАБЧ.

На 24.07.2018 г. асоциацията информира обществеността с прессъобщение за действията на „еколозите”, което е неглижирано от определени медии. Година по-късно десетки хиляди прасета се евтаназират.

"Освен икономическите щети може би сме изправени и пред екологична катастрофа, защото труповете са заравят и може да заразят подземните води. Проблемът с африканската чума по свинете прерасна и в национално бедствие", заявяват от НАБЧ и публикуват отново предупреждението си отпреди година:

 

ЗЕЛЕНА ЧУМА ПОДХРАНВА... АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

Зелени НПО начело с Тома Белев провалили в Парламентарната комисия по земеделието и храните проект за промени в Закона за лова, касаещи профилактика против африканската чума по свинете.

„Този закон миналата година го предлагахме да влезе… Тогава обаче екоорганизациите... под натиска на г-н Тома Белев, беше в комисията по земеделие и под негово давление и негово разяснение част от колегите от управляващото мнозинство на ГЕРБ се отказаха и не подкрепиха Закона на първо четене“ каза пред Нова телевизия народният представител от Обединени патриоти Александър Сабанов.

През септември 2017 година Обединени патриоти внесоха в Народното събрание предложение за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Тези промени предвиждаха ловните дружинки да намаляват популацията на дивата свиня в България чрез извънсезонен отстрел, което би помогнало за възпиране на епидемията от африканска чума по свинете, настъпваща от Румъния.

Днес държавата ще изхарчи част от парите на данъкоплатците за строеж на ограда по сухопътната ни граница с Румъния. Понастоящем Парламентът е принуден по спешност да приеме предложените от Обединените патриоти през септември 2017 година промени в Закона за лова. Въпреки зелената чума държавата полага усилия да предпази свинете на хората в селата от унищожаване и свинефермите от затриване.

Преди две години Тома Белев протестираше срещу изграждането на ограда между България и Турция, за да имало свободно придвижване на животни... Ако тогава управляващите бяха се вслушали в „зелените“ идеи, то днес в Странджа щяха да бъдат евтанизирани поне 40-50 хиляди овце и кози, а може би и много повече.

Чумата по дребните преживни животни избуя в Странджа, яростно защитавана от облечени в народни носии „природозащитници“ с лъскави возила!!! Без коментар, или чумаво-зелен цинизъм? Каквото и да си избере целокупния българин, все е цинична антинародна политика.

Фондация „Биоразнообразие“ преди повече от 13 години взе над един милион лева, за да изготви план за управление на Природен парк „Странджа“. До днес план за управление няма, парите също ги няма, но чума по дребните преживни животни има! И тя е защитавана от „зелени екоактивисти“, платени със зелени пари!

За съжаление това са фактите. Държавата трябва много да внимава да не бъде полазена от зелената чума! Че умиране има, отърване няма.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"