През 2020 г. имотите остават атрактивни

Париж ще привлече най-много капитали

Имотите в Европа ще останат атрактивни и търсени активи за инвестиции и през 2020 г. въпреки икономическите и политически проблеми, пише в доклада Emerging Trends in Real Estate Europe 2020. Той се основава на становищата на над 900 специалисти по недвижими имоти в цяла Европа, включително инвеститори, предприемачи, кредитори и консултанти. Тъй като лихвите ще останат по-ниски за по-дълго време и доходността от облигациите на някои страни е отрицателна, доходът от недвижимите имоти остава привлекателен за инвеститорите, особено в сравнение с други класове активи.

“Търсенето на сигурен и стабилен доход обяснява продължаващия силен интерес от страна на инвеститорите, които разпределят огромни количества капитал на пазара на имоти в сравнение с други класове активи. Навлизането в новото десетилетие е белязано от много повече участници на пазара”, коментира Лизет ван Доорн, която е сред авторите на доклада.

“Въпреки несигурността, ефектите от Brexit и нарастващите строителни разходи, ние предвиждаме активен пазар през 2020 г. Инвеститорите очевидно извличат утеха от решението на централните банки да поддържат или намаляват лихвените проценти - забележителна промяна в настроенията спрямо доклада от миналата година и вероятно най-големият фактор в подкрепа на относителните нива на оптимизъм, които се появиха от тазгодишните интервюта”, посочва Гарет Люис, един от авторите на доклада.

Що се отнася до отделните сегменти, логистичните имоти за пореден път оглавяват класацията за перспективи за развитие заради непрекъснатото увеличение на онлайн продажбите на дребно. Секторът все още се стреми да адаптира предлагането спрямо променящите се модели на потребителското търсене и има много място за растеж в Европа.

Що се отнася до другите пазарни сегменти, в които се насочват значителни капитали, жилищата отново доминират в инвестиционната класация. Много подсектори, например жилищата за пенсионери, за студенти, достъпните жилища се считат за надеждно подкрепени от силното демографско търсене. “Не е изненадващо, че много от анкетираните разглеждат инвестирането във “всичко с легло” като стабилна стратегия, подкрепена от дългосрочната урбанизация и демографските тенденции”, коментира Люис.

В класацията на градовете Париж оглавява списъка като най-големият фаворит за привличане на инвестиции през 2020 г. Водещите германски градове Берлин, Франкфурт, Мюнхен и Хамбург са в топ 10. Основите на тези пазари се оценяват като “доста здрави”, въпреки опасенията за германската икономика. По същия начин добрата динамика на предлагането работи в полза на градове като Амстердам и Мадрид.

Въпреки Брекзит, Лондон е на четвърто място в класацията, като една трета от анкетираните оценяват перспективите на столицата на Обединеното кралство като “добри” или “много добри”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"