Премиерът за "Балкански поток": Изграждаме собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори

Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на „Балкански поток“, както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на „Турски поток“. Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори. Това каза премиерът Бойко Борисов във встъпителните си слова по време на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

„Реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки. Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ“, допълни той.

По думите на премиера след срещата му с Тръмп, България продължава да се придържа изцяло към икономическите си интереси и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е само ползвател на природния ресурс.

„Ключовата дума е стратегически газов хъб – хъб или газоразпределител означава, че България се върна на газовата карта от целта преди години на старата администрация ние да станем само клиент. Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на ЕС и НАТО, но това не означава, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител“, посочи министър-председателят.

Днес на заседание на Министерския съвет ще бъде взето и решение България да закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"