Приключи 12-годишен съдебен спор между БПЦ и секта

Приключи 12-годишният съдебен процес между Българската православна църква и сектата "Шри Чинмой Център", съобщават от Българската патриаршия. Върховният касационен съд е оставил без разглеждане жалбата на сектантското нео-индуистко сдружение, с което окончателно остава в сила решението на Софийския градски съд, отхвърлящо всички искове на сектата, предаде БНР.

Делото за дискриминация беше заведено срещу директора на Центъра за Религиозни изследвания и консултации към Българската църква - д-р Десислава Панайотова.

Поводът - статия, в която богословът информира обществото за опасностите, които се крият в нездравите духовни учения, извършващи незаконна религиозна пропаганда. Съдебният състав е постановил, че цитираната публикация представлява израз на вътрешното убеждение и позицията на автора, която не насажда омраза и враждебност.

От Светия Синод припомнят, че в хода на целия съдебен процес от 2008 г. насам сектата е била представлявана пред всички съдебни инстанции от юристи на Българския Хелзинкски комитет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"