Присъди за трима цигани, играли хоро по време на карантина

Трима души от ромската махала в петрич В.Я. (на 45 години), С.Г. (на 46 години) и С.Я. (на 26 години), се споразумяха с прокуратурата по дело за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина.

Наказателното производство срещу тях е започнало, след извършена проверка от полицията в Петрич. Поводът за нея е бил видеоклип, публикуван в фейсбук. Обезпокоителното в него било множество празнуващи хора, излезли около 15 ч. на 7 април на улица пред дома си в ромската махала в града, съобщиха от прокуратурата. Същите играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа.

Разследващите са установили, че трима от тях - В.Я., С.Г. и С.Я., на 26 март  пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Пред компетентните български власти те заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в Петрич.

За извършените от В.Я. и С.Г. престъпни деяния са им определени наказания от по пет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по десет хиляди лева за всеки.

Подсъдимият С.Я. се е съгласил да му бъде наложено наказание „Пробация”, включващо задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, задължителни периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото двеста часа годишно и глоба в размер на пет хиляди лева.

Определенията на съда имат последиците на влезли в сила присъди.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"