Проф. Герджиков: Собственик на „Левски“ е Георги Попов, джиросването не е направено по установения ред

Мажоритарният пакет акции на "Левски" продължава да бъде собственост на Георги Попов, тъй като джиросването на името на премиера не е направено по установения ред. Това обясни пред БТВ бившият служебен министър-председател и изявен юрист Огнян Герджиков.

Той уточни, че преди дни е сбъркал, като е казал, че Борисов вече е притежател на акциите, но не и акционер в клуба.

"Когато завършвах, един стар юрист ми каза: Добрият юрист не трябва да вярва на ушите си, той трябва да вярва на очите си. Преди няколко дни не го послушах. Зададоха ми този въпрос: "Джиросани са акциите, кой е собственик на какво?". И тогава казах: "Джирото е едностранна сделка. От него задължения, за този, който получава джиратарен бон няма никакви. И той не става акционер, докато не се впише в книгата на акционерите. Вчера видях така нареченото джиро и се плеснах по челото и си казах "Огняне, какви мнения даваш, като не си видял нищо? Това не е никакво джиро. Младите хора биха му казали "пунта-мара". Защо? Една ценна книга - акция или временно удостоверение, се джиросва на гърба. Когато има много джира и този гръб не стига, тогава се залепя един бял лист, казва се алонж - продължение, и от него продължават джиросванията. Това е един единен документ. Не могат да бъдат два. Трябва във всеки един момент да може да се проследи непрекъснатият ред на джирата. Само джиратар може да стане джирант и да джироса. Прекъсне ли се тази верига, всичко отива по дяволите. Това няма как да се проследи, ако е с отделни документи. С един отделен документ, както е в случая, същият този Георги Попов, може такива джиросвания да направи и към Путин, към Тръмп, да пусне масово такива джира", каза Герджиков.

"Това не е нищо. От тук следва, че това е удар във въздуха. Нищо не е станало. Собственик на акциите е този, който се е опитал по този начин да джироса, но всъщност е направил един удар във въздуха. Георги Попов е категоричният собственик на "Левски". Ако той следва от непрекъснатия ред на джирата, в което не мога да съм сигурен, защото много пъти се е сменяло това. Ако това наистина е така, то Георги Попов си е категорично собственик на "Левски", обясни той.

Акциите на "Левски" пристигнаха у нас, джиросани на името на Борисов, в сряда (13 май). Те бяха изпратени от Дубай, където в момента е Попов, заедно с финансовия благодетел на "сините"Васил Божков. Двамата имат повдигнати обвинения от българската прокуратура. Самият Борисов отказа да приеме акциите в същия ден, а след това заяви, че няма и намерение да предприема каквито и да е действия с ценните книжа и не се смята за техен собственик. От своя страна Попов, по време на включването си по телефона от Дубай пред БТВ заяви, че, според него, само премиерът може да оперира с акциите и да ги джиросва на друг.

Според Герджиков, по-скоро грешката на Попов е направена от незнание, а не умишлено. "Ако е направено умишлено, умно е замислено, защото побъркаха цялата държава за една седмица. Чак вчера се осъзнах, виждайки това, за което стана дума. По си мисля, че е направено от недостатъчно знание, защото по начало джирото няма тези реквизити, които имат. Тук много различни неща са писали. Джирото много по-простичко се прави. Това са един неща, които са далеч от истината. Това само по себе си не е особен порок. Въпросът е, че това трябва да е единен документ, а тук не е единен документ и от тук нататък всичко пада и отива. Нищо не се е променило!" заяви професорът.

Според Герджиков, дори джирото да беше направено по установения ред, Борисов не става акционер в "Левски"и няма никакви задължения да работи с акциите. "Никога не съм казал, даже да беше валидно джирото, че Бойко Борисов става акционер. Ще стане, ако се впише в книгата на акционерите. Иначе ще има само правото да се впише и да стане акционер. Ако го направи, то за премиера възниква единствено право и никакво задължение. От едностранна сделка може да възникне задължение само за автора на волеизявлението. За насрещната страна никога никакво задължение не възниква. Акционерът има само права. Преди това има задължение за вноска, но след това има куп права", заяви Герджиков.

Той подчерта, че, за да бъдат прехвърлени акциите на легендарния футболист на "Левски" Наско Сираков, това трябва да бъде направено от Попов.

Собственикът на 86,6% от акциите на "сините" заяви, че е провел разговор с бившия футболист, който го е уверил, че е готов да бъде преносител на мажоритарния пакет. Ветерани на "Левски"; изявиха желание да им бъдат дадени акциите с отворено писмо до Божков и Попов, за да могат да спасят клуба от кризата.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. От тогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски"поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за клуба. От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че на този етап подобна възможност не съществува.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"