Психотерапевтът Адриан Аврамов от Велико Търново: Психолози трябва да работят с хората на първа линия

Всички трябва да бъдат поставени под карантина, както и да се въведат часови пояси за пазаруване и разходки

Хубаво е човек да се замисли кое е най-лошото, което може да се случи в тази ситуация

Тревогата е състояние, предизвикващо паника. Свързана е с неизвестност и липса на контрол и предвидимост над обстоятелствата. Това разяснява Адриан Аврамов, който е клиничен психолог и психотерапевт от Велико Търново. 43-годишният специалист практикува от 12 г. Кариерата му стартирала от социалните услуги. Работил е като психолог в защитено жилище за лица с умствена изостаналост и в Центъра за психично здраве в старата столица. Обучавал се е в различни терапевтични школи, а преди 3 г. създал кабинети в ДКЦ-1 в Градска поликлиника, обособени в център “Логос”.

“В екстремната ситуация, в която се намираме, човек изпитва цялата гама от негативни емоции- страх, тъга, безпомощност, надежда, гняв, засилена тревожност, безразличие. В повечето случаи тези настроения се премоделират през целия ден”, обяснява Аврамов.

Психотерапевтът Адриан Аврамов препоръчва няколко основни метода за справяне с тревожността и натрапчивите мисли.

“Тревогата е състояние, което може както да мобилизира, така и да предизвика паника от усещането за безизходица и безперспективност. В ситуация на криза човек разполага с ограничен времеви хоризонт”, категоричен е Аврамов. Затова психологът препоръчва всеки да ограничи действията си в кратки времеви интервали.

“Добре е човек да се запита: “Как ще планирам деня си ?”. Така моментално се фокусира в настоящото. Спира да мисли за далечното и на този етап неизвестно бъдеще. В същото време програмира реалното и осъществимото”, съветва Адриан Аврамов. Той препоръчва всеки да си изработи план за конкретния ден. След това да го обсъди със своите близки и после да трансформира общата цел в реални действия.

“Хубаво е човек да се замисли кое е най-лошото, което може да се случи в тази ситуация. Оставете мислите си да проиграят най-лошият сценарий. След се върнете към реалността. Дайте си сметка какво в настоящия момент реално се случва. Не бива обаче да се поддавате на илюзии и да се фиксирате в собствените си фантазии. Важно е и човек да не допуска да бъде обзет от мрачни мисли и паника. Страхът срива имунитета повече от всеки един вирус. Но пък ако на човек непрекъснато му се повтаря да не се паникьосва, той ще го направи”, заявява психологът.

Аврамов апелира всеки да се ангажира с някаква полезна и приятна дейност.

“Сега е времето да обърнем повече внимание на своите близки. Нека в конкретната ситуация да си дадем шанс и да се опознаваме, да се научим да общуваме на по-високо ниво както със самите нас, така и с нашите партньори и деца”, съветва Аврамов.

Той споделя, че в създалата се ситуация вече са зачестили случаите на домашно насилие.

“Това произтича от факта, че повечето семейства са дисфункционални и токсични. Не искам да всявам излишна паника у хората, но това са реалните факти от моята практика към момента”, коментира Аврамов.

Психологът изтъква и друг ‘феномен’, който наблюдава в сегашната обстановка и той е как връзката между родител-дете е реална.

“За съжаление обаче тези взаимоотношения са в негативен аспект. Родителите са принудени да прекарват времето с децата си и това води до напрегнатост и неадекватност в комуникацията. Всички сме социално отговорни и ангажирани хора, но голяма част от “родителите” използват точно това като оправдание , за да не изпълняват своите родителски функции. Подобен вид имитационни майки и бащи много преди избухването на пандемията, са се поставили в самоизолация спрямо партнъор, близки и деца. Тепърва това ще ескалира като ще се увеличават семейните консултации и сесиите ни с подрастващи. По мое наблюдение драстично ще скочат и случаите на домашно насилие на партньор към партньор, както и на родители към деца. В момента обаче подобни прояви трудно биха могли да се ограничат, защото и съдилищата сега не гледат такива дела “, обяснява Аврамов.

Психологът разказва потресаващи случаи от своята практика през последните две седмици. Негов пациент е бизнесмен, който обаче е алкохолик и с доказана форма на психопатия. Поставен в домашна изолация, мъжът често изпадал в ярост и заплашвал съпругата си, че ще я хвърли от десетия етаж на блока. Скандалите се развихряли в присъствието на детето им. Има вече и случаи с насилие на родители върху деца-майка насилва сина си да учи като не отчита реалния капацитет в детето. В друг случай пък баща-властен проявява агресия към детето си заради неоправдани очаквания.

“Забелязва се и ръст на депресивните състояния, които се отключват в следствие на изолацията. Има хора, които развиват мания. Моя пациентка от Германия заяви, че отказва да приема предписаният и медикамент като твърди, че светът така или иначе свършва ! Имам пациент от Габрово, който пък е отключил психоза и отказва да ползва електричество. Втълпил си е, че ел. уредите го облъчват и има налудни мисли за заразяване с коронавирус”, разказва Аврамов.

Той предупреждава, че тези случаи ще зачестяват занапред. Експертът алармира и за друг аспект на психологическата проблематика, който е актуален към създалата се ситуация и това са хората със зависимости.

“Представете си, че тази епидемия продължи по-дълго от предивидимото... В магазинната мрежа не е ограничена продажбата на алкохол и това е въпрос, върху който всички ние трябва да се замислим. Последиците ще са за всички обкръжаващи, свързани със зависими лица. Ще има хора, които ще намерят утеха, спасение, забавление като посягат към алкохол, както и към прекомерни количества храна, която също може да се превърне в зависимост”, подчертава Аврамов.

Той допълва, че в момента възрастните хора пък се чувстват зле, защото имат усещането, че са отписани от живота. Затова и често пренебрегват принудителните ограничения. Психологът предвижда и бум на раздели на семейни двойки. Специалистът предупреждава, че кризата ще засегне и хората, пряко свързани с процеса на овладяването на коронавируса- медицински работници, полицаи, журналисти, психолози, продавачи в магазини и др.

“В момента те са на първа линия при справянето с извънредната ситуация и са подложени на огромен стрес. Затова тези лица са застрашени от синдрома на професионалното прегаряне (б. а. “Burnout”). И докато не се е стигнало до аномалии, е редно с тези хора да работят психолози”, казва Аврамов.

Въпреки всички негативни последствия, които съпътстват справянето с всемирната зараза, психологът препоръчва въвеждане на още по-строги мерки. Аврамов смята, че всички трябва да бъдат поставени под карантина, както и да се въведат часови пояси за пазаруване и разходки на домашни любимци за всички възрастови групи.

“Запознайте се със себе си! Това ще Ви въведе в реалната семейна структура. Ще Ви задвижи към партъорите и Вашите деца. Имате нужда спешно точно от това!”, съветва още Адриан Аврамов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"