Скришно назначават директор на Природен парк „Витоша“

Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) опитва да прикрие назначението на Анна Петракиева за временен директор на Природен парк „Витоша“.

От свои източници в ИАГ „Труд“ научи, че настоящата главна експертка в дирекцията „Гори и лесовъдски дейности“ утре ще бъде представена като ръководител на парка.

Пред вестника от пресцентъра на агенцията отрекоха информацията с мотива, че към днешна дата длъжността все още е незаета след пенсионирането на доскорошната директорка Снежана Петрова. На второто ни питане – а от утре ще има ли временно изпълняващ началник получихме отговор, че за бъдеще време информация не може да се дава.

Интересното в случая е защо от ИАГ, която е под шапката на Министерството на земеделието, храните и горите, са решили да крият новия пост на Анна Петракиева до последния момент.

Освен главен експерт, тя е преподавател по „Горска педагогика в Лестотехническия университет“ и зам.-председател на Съюза на лесовъдите в България.

Проверка на „Труд“ показа, че Петракиева е приятел в социалните мрежи с активисти на коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с политическата партия, доскоро носеща незаконно името „Зелените“. Тя се преименува, след като съдът окончателно реши, че названието се ползва нелегитимно.

Сред приятелите на Анна Петракиева е бившият шеф на ПП „Витоша“ Тома Белев, под чието ръководство планината бе докарана до тотална разруха. Също Стефан Аврамов и Петко Цветков от Българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“, Нели Дончева от тукашния клон на швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF).

Остава висящ въпросът поради каква причина в агенцията са решили да назначат временната директорка зад гърба на софиянци, чийто достъп до Витоша от години е затруднен, защото от 1999 до 2012 планината се управляваше от хора на „зелените“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"