Путин внесе в парламента пакет с изменения на Конституцията

Община Елена стимулира изрядните данъкоплатци

Хотелиери и ресторантьори започват символични протести

Проф. Тодор Кантарджиев: Първият контакт с вирусa на хепатит А става в училищата

ВМРО: Нужна е цялостна държавна политика спрямо маргиналните групи, за да не се повтарят Галиче, Сотиря и Русе!

В Банско ще заработи учебна база на научно-практически център по туризъм

Григор сам измислил шарения екип

Спасиха възрастна жена от горящата й къща в село Бели Искър

Мъж изгоря при пожар, друг се обеси

Пламен Димитров: 6500 от работещите във ВиК към септември са били на минимална заплата

Три жертви на лошото време в Испания

„Зелените“ пак натискат за опасния тунел край Кресна Рисковият проект за АМ „Струма“ отпадна преди години

Спипаха над 10 младежи с наркотици в Русе за няколко дни

Стари дървета възпитават като скулптури в шуменско училище Четвърта творба краси СУ "Сава Доброплодни"

На 59 млн. лв. възлиза проектобюджетът на Търговище Проектиране на нови улици и ремонти на съществуващи залага кметството

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

В делото срещу промените в действащия План за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерския съвет на 28 декември 2017 година, жалбоподатели са WWF-Дунавско-Карпатска програма, Асоциация на парковете в България (АПБ), Тома Белев като физическо лице и един „зелен“ активист.

В България швейцарският Световен фонд за дивата природа (WWF) се представлява от жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова. А шеф на Управителния съвет на АПБ е Белев.

Това не е първият път, когато тези две организации, ръководени от семейство Белеви, завеждат дела срещу развитието на икономиката и туризма на страната. От справки в съдилищата се вижда, че двете организации имат общо над 250 преписки по съдебни дела.

С казуса „Пирин“ българският клон на WWF и незаконно управляваната от Белев АПБ за пореден път завъртяха на малкия си пръст националните институции, които се оказват безсилни.

Кой е Тома Белев

Тома Белев е инженер лесовъд, родом от Кърджали. В продължение на 13 години е директор на Природен парк „Витоша“ (от 1999 до 2012). За това време успява напълно да съсипе планината край София.

При неговото управление няколко души губят живота си на Боянския водопад, защото там не е поставен парапет под претекст, че това е забранено от Плана за управление на ПП „Витоша“.

„Екологът“ е отговорен за унищожаването на огромна част от смърчовите гори, заради чието опазване през 1934 година е създаден паркът. След ветровала през 2001 година в „Бистришко бранище“ са повалени десетки декари смърчова гора. Отказът на Тома Белев да се изнесат падналите дървета, въпреки предупрежденията на учените от БАН, води до разпространение на корояд. Сега са унищожени почти всички смърчови гори на Витоша и заразата е тръгнала към Рила.

Цялата инфраструктура на Витоша – пътища, пътеки, хижи, чайни, заслони, хотели, лифтове, е съсипана и продължава да се руши. Защото при управлението на Тома Белев е разработен и приет Планът за управление на парка. В него умишлено са заложени тотални забрани за нова инфраструктура. Забранено е изграждането на нови писти и лифтове. Не може да се разширяват и съществуващите трасета, тоест няма как да се направи модернизация на въжените линии, строени през 50-те и 60-те години на миналия век.

През 2003 година Тома Белев, като държавен служител-директор на ПП „Витоша“, създава неправителствена организация, която е частна паралелна структура на дейността на държавните дирекции на природните паркове. Тя е наречена Асоциация на парковете в България. АПБ се използва от Белев за купуване на недвижими имоти, участие в обществени поръчки и водене на съдебни дела срещу инвестиционни проекти (виж карето).

Докато е държавен служител като шеф на ПП „Витоша“ и председател на АПБ, Белев оглавява и Управителния съвет на друга частна неправителствена организация – „Зелени Балкани“. През 2007 година „Зелени Балкани“ получава 9 милиона лева, за да очертае зоните по Натура 2000 в България. Ръководител на проекта е Симеон Марин – син на тогавашния вицепрезидент на България Ангел Марин.

Вследствие на тяхната „експертна“ работа над 34 процента от територията на страната е вкарана в Натура 2000 и е блокирана за инвестиции.

Като ръководител на тези частни сдружения държавният служител Белев е част от екипа, изготвил Плана за управление на „Пирин“, в който също залага забрани за изграждане на писти и лифтове в ски зона „Банско“. Освен че е правил зоните по Натура 2000, Белев е и сред авторите на плана на Природен парк „Българка“, за който са платени над 2 милиона лева. Също така е участник в поръчки за броене на лалугери, отглеждане на лешояди срещу 7 милиона лева, спасяване на червеногуши гъски за над 50 милиона лева и редица други проекти.

Освен директор на ПП „Витоша“, шеф на АПБ и „Зелени Балкани“, Белев е и партиен активист. Кандидат е за евродепутат през 2007 година от „Зелената партия“ на Александър Каракачанов, която е коалиционен партньор в правителството на тройната коалиция.

Амбициите на Белев в политиката продължават до днес – на последните парламентарни избори през 2017 година той се пробва да влезе като депутат от ПП „Зелените“, която е в коалиция с „Да, България“ на Христо Иванов и вече разпадналата се ДЕОС. Тогава в родния си Кърджали Белев получава 221 гласа. В момента „екологът“ е част от управленския екип на синьо-червената-зелена коалиция „Демократична България“. Но въпреки това продължава да твърди, че е „обикновен гражданин“.

С титлата „гражданин“ Тома Белев успява да се добере и до ключови роли в разпределението на пари за НПО от републиканския бюджет. Миналата година той и жена му Веселина Кавръкова влизат в работната група, която трябва да създаде правилник за Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет. Това звено ще разпределя парите за гражданския сектор по правила, написани от Белев и жена му.

Коя е Веселина Кавръкова

Жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова от 2006 година ръководи клона на швейцарския WWF в България (Световен фонд за дивата природа).

Началото на бизнеспроекта WWF е на 11 септември 1961 година, в град Морж, Швейцария. Мястото за регистрация не е избрано случайно – и тогава, и сега, тази офшорна зона е раят на нечистите пари. Алибито на Световния фонд е набиране на средства за екология, борба с климатичните промени и опазване на природата, но всъщност е стройна бизнес организация, която си партнира с най-големите компании-замърсители на околната среда. Именно тези корпорации дават пари на WWF, който от своя страна представя тяхната дейност пред световната общественост като природосъобразна.

През 2016 година “Труд” писа, че WWF развива сериозно своя офшорен бизнес. Фондът дори не се крие и показва на сайта си своите дъщерни офиси в офшорните зони и дълга редица клиенти, регистрирани в места, наричани данъчен рай. WWF има представителства в офшорни дестинации като Панама, Хонконг, Сингапур, Гватемала, Мавриций, Сейшелите и др. В повечето от тях няма почти никаква дейност. Същата година WWF обявява и 3 водещи частни партньорства, от които две са корпорации с офшорни регистрации – Кока Кола (Делауеър), Домтар (Квебек) и Кралските карибски круизи (Либерия).

Тази швейцарска НПО, ръководена у нас от Кавръкова, в тандем с АПБ е основен жалбоподател срещу десетки инвестиционни проекти в различни области – селско стопанство, туризъм, индустрия.

Тома Белев получава през 2012 награда за заслугите си към WWF за времето, когато е бил директор на ПП „Витоша“.
Тома Белев получава през 2012 награда за заслугите си към WWF за времето, когато е бил директор на ПП „Витоша“.

А през 2012 година, малко след като е махнат от директорския пост на Природен парк „Витоша“, Тома Белев е награден за заслуги към WWF лично от президентката на организацията Йоланда Какабадзе на церемония в Ротердам. Сигурно, защото като шеф на парка е работил за Световния фонд, а не за планината.

Последствията

Последствията от дейността на семейството Белев-Кавръкова и гравитиращите около тях „зелени“ дават пагубно отражение върху цялата българска икономика. Развитието на планинските региони е блокирано напълно, тъй като зимният туризъм не може да се развива заради вкараните от „еколозите“ рестрикции в законите.

Докато в цяла Европа, а вече и на Балканите (Сърбия, Косово) се изграждат модерни зимни курорти, у нас всичко е в застой.
Надали Швейцария, която е топ зимна дестинация в световен мащаб, би позволила на българска неправителствена организация да спре развитието й чрез обжалване на инвестиционни проекти. Защото именно това прави WWF тук, ръководена от Веселина Кавръкова – с чуждо финансиране се саботира развитието на целия зимен туризъм в България.

В неделя Катерина Раковска, която също е част от управата на българския клон на WWF, обяви пред БНР, че има над 100 милиона евро за биоразнообразие. Тази сума ще бъде разпределена между „зелените“ организации. Въпросната групичка, начело с Белев и Кавръкова, печели милиони именно от европроекти за биоразнообразие. С парите те финансират протести, политическата си партия и воденето на съдебни процеси. И сякаш тези хора управляват България – няма я съдебната власт, липсват изпълнителната и законодателната.

Дори в социалните мрежи „еколозите“ вече се хвалят, че решението на Върховния административен съд за Пирин е взето заради „обществения натиск“, тоест поради техните улични протести. Така „зелените“, ръководени от семейството Белев-Кавръкова, обричат на мизерия 1.5 милиона души в планинските региони. Въпросът е кога държавата ще си влезе в ролята и ще спре да се съобразява с чужди интереси. А за всичките безобразия на Тома Белев някой ден със сигурност ще му бъде потърсена отговорност.

Игри за пари: Кражбата на Асоциацията на парковете или как бившият шеф на ПП „Витоша“ си осигури достъп до 4.8 милиона швейцарски франка

През 2003 година под формата на неправителствена организация е създадено Сдружението „Асоциация на парковете в България“. Това НПО е основано от осем дирекции на държавни природни паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията се състои от Дирекциите на парковете, където са представени от съответните директори. Те избират Белев за председател, защото към онзи момент той е директор на Природен парк „Витоша”, а не в качеството му на физическо лице.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател. Такова събрание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година Белев е освободен като директор на ПП „Витоша”, след проведен конкурс. Това автоматично означава, че той няма право да представлява Асоциацията, защото дотогава е бил председател в качеството си на директор на ПП „Витоша”.

Едва през 2014 година, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира свикване на Общо събрание, на което подменя Устава. Той вкарва в УС 15 физически лица – до едно негови приближени, с което се променя съотношението при гласуване в полза на хората на Белев. Чрез тази промяна, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията използвайки гласовете на своите хора. Именно това Общо събрание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на ПП „Витоша”, са отменени от съдебните състави на СГС и САС. През декември 2017 е взето окончателно решение от Софийския апелативен съд, че Белев заема поста нелегитимно. Въпреки това Тома Белев стои на тази длъжност и отказва да я напусне.

Причината за това упорство е много проста – става дума за много пари. Когато през 2012 година Белев остава трети на конкурса за Директор на ПП „Витоша“, се провеждат процедурите по избор на изпълнител на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 франка или 8 милиона лева по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът се изпълнява в рамките на четири години.

За партньори от българска страна, освен Асоциация на парковете в България, са избрани WWF – Дунавско-Карпатска програма България, оглавявано от Веселина Кавръкова, Българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, по това време съпредседател на партия „Зелените“, Българско дружество за защита на птиците. Всичките те са членове на коалицията „За да остане природа в България“. Оставайки начело на АПБ, Тома Белев получава достъп до огромната сума.

Има и още една много важна причина Белев да се бори със зъби и нокти за АПБ – проверка на „Труд“ в Имотния регистър показа, че сдружението е крупен собственик на земеделски земи. Те са купувани в периода до 2011 година и по нотариални актове са собственост на НПО-то. Докато в организацията са членували дирекциите на повечето Природни паркове, тя е придобила 320 декара из цяла България.

След като една по една дирекциите напускат АПБ, имотите остават под управлението на шефа на УС – Тома Белев. Така „екологът“ днес ръководи и стотици декари земя, които не са купени с пари от неговия джоб.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. Поредния мафиот който е ни чул ни видял.

 2. Безсмислени са дългите обяснения, оправдания, разяснения, какъв е този, каква е жена му.. Всички знаят че са шмекери, и не са само те, облагодетелствали се от некадърниците, които години наред определят съдбата на България. Щом са усетили слабата власт, ще захлебват докато могат. Дали тези, или Баневи, Гергови, Суджукови, няма никакво, абсолютно никакво значение ! Една е истината, която всички знаят, а аз ще я изпиша с големи букви- ТУК НЯМА ДЪРЖАВА !!!

 3. Квиченето на свинските медии означава, че Белев здраво им е сложил шпека изотзад. За което трябва да бъде поздравен.

  1. Опитвам се,ама не мога напълно да те разбера.Опитай се да си отговориш, защо Белев и Белевица, не пробват да затворят плажни ивици на Слънчака или Златните,тъй като пречат на бодилите,мушичките и гларусите

 4. Най-после смислена информация относно жалкото състояние, в което се намира Витоша, превръщането на 30% от страната в „защитена зона“ за разлика от останалия свят, където тя заема 10-15%, спъването на родния бизнес, пилеенето на луди пари за несъстоятелни проекти от рода на „да преместим 60 лалугера“ и изкопаем дупки за настаняването им. Упрекът ми към медиите е защо толкова късно научаваме!?

 5. Имаме си поговорка- Не е луд кой е изял зелника, а кой му го е дал.

 6. Позор за българските медии е този пореден пaсквил! Написан анонимно от Кaролев, събрал манипулативно изкривени факти и откровени лъжи с една цел – да очерни противника си, който го победи заслужено в съда! Долнопробен пaрцал, а не вeстник !!!!! Защо тези псевдожурналисти не направят такава статия и за Цеко Минев и Каролев – пълно разследване как от едно просто селянче станаха най-богатите българи. Да им опишат живота подробно с факти. Защо не ??? Защото са долни платени пачаври, а не журналисти!!!

  1. А Тома Белев и жена му как са станали толкова богати? Доста добър начин за изкарване на милиони са измислили…фактите са си факти и когато на някой не му изнася решава, че са изкривени…От цялата тази „ИЗКРИВЕНА“ фактология излиза, че Тома Белев не е природозащитник, а вреден за природата в България

 7. Това направо си е подигравка с журналистиката. Не харесвам Белев, най-вече заради начина по който се изразява, но горните писания са пълно малоумие. И тези, които ги харесват и подкрепят са пълни малоумници. Ясно е, че не ви стига капацитетът да проверите фактите сами, ами накарайте децата си или някой образован и грамотен приятел или роднида да ви ги разясни – обществено достъпни са.

 8. Тия си правят квото си искат, а държавата не само, че не ги подвежда от отговорност, ами ги и поощрява. Е, що за държава е това?!

  1. По германски образец.
   Де е мустафата?

  2. Аууу, що за държава е това? Държава, която пречи със закони и съд на „честния“ офшoрко да печели? Олигарко иска да прави каквото си иска, а държавата не само не му помага, ами даже и му пречи!! Аууу , каква несправедлива държава ….не мога да го понеса !! И представете си – държавата даже иска да се спазват законите !! Ауууууу, каква долна държава, не подкрепяща олигaрко вместо 18 милиарда да направи например 25. ААааауууу…

 9. Не оправдавам нашето жалко правителство. Ако имахме Путин или Орбан това нямаше да се случва. Но въпроса е че държавата не трябва на се противопостави на тези нищо не решаващи марионетки, Белев и Кавръкова, те изпъляват каквото им се нареди, а на WWF. A WWF принадлежат на Ротшилд. Те са тези които седят зад всичко.

 10. Ако Тома Белев беше такъв далавераджия, тогава защо не подкрепя всички тези инвестиционни планове, на които пречи? Хем ще получи подкрепа в политиката, хем пари. Ако има толкова пари и интерес да не се застрояват защитените територии и ако плаща за протести(което е много смело и неподкрепено твърдение), защо толкова се забави Решението? Ако има толкова пари, защо не си плати, за да не пишат за него в медиите? Ако „труд“ са толкова сигурни, че е поставил „негови приближени“, не би ли означавало, че и те са седяли на една маса с него? Иначе откъде ще знаят, че са негови хора? И защо не се споменават конкретни имена и случаи? И ако „Труд“ е независима медия, защо изразяват отношение в тази статия? И защо повечето обвинения не са подкрепени с факти? Липсва ни критическо мислене, не лифтове…

 11. „Труд“ са направо жалки с антиекологичната си истерия. 100% от територията трябва да е защитена, в противен случай навсякъде ще се превърне като брега на Черно море. Има един много прост начин да се въведе ред в държавата: има няколко института на БАН с десетки висококвалифицирани специалисти, които спокойно могат да поемат контрола над опазването на природата и харченето на стотиците милиони евросредства. Да, ама не! Парите се дават на „наши хора“ било по партийна, било по приятелска линия. А решението е толкова елементарно просто…

  1. Абе, трол скапан, къде тука става въпрос за екология? Хората искат да има лифт в планината, Белев .- да бълват пушеци хиляди коли и автобуси нагоре по байра, но да няма лифт в никакъв случай.

 12. Ами на всички е ясно,че властта е безсилна пред такива!Но хората вече разбраха, че всичко се случва с мълчаливото одобрение на Месията!Ще го покажат много скоро!тази година тамън два пъти ще имат възможност да светнат синята лампа !Мирише ми отново на оставка!

 13. Тома е мнооого противен, но не очаквах, че жена му ще е още по- противна

 14. Тома Белев прави така, срещу пари разбира се, че да нямаме пътища, лифтове и т.н.

 15. Пак са се продали на Белев за зелени кинти. Тъжната реалност…

 16. Бойко докога ще търпи тази съсипия на цели региони за да могат зелените за се нагушат.?
  На всички вече им стана ясно а и съдът го каза, че с лъжата за застрояването на 48% от Пирин изкараха хора на иначе политическия си протест. Но хората не са тъпи и разбраха каква е целта им и затова вече никой не им ходи на измислените протестчета. Срамота е, че правителство и парламент не се заемат да си оправят законите за да няма противоречиви тълкувателни решения на съда и да се позволи най-накрая страната ни да де развива като туристическа дестинация. Защо Белев не иде да подскача пред заведенията и хотелите на мутрите по плажовете на Черноморието?

 17. А дали държавата не кляка, щото някои нейни представители са на хранилка при тях?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.